La Vanguardia (Català)

Margaret Court

GUANYADORA DE 24 GRAND SLAMS

-

L’extennista australian­a Margaret Court (74) té el rècord de victòries a Grand Slams. Actualment, Court és una pastora evangelist­a que manté una croada contra el matrimoni homosexual i manté actituds homòfobes.

L’australian­a Margaret Court (74) encara manté el rècord de victòries en tornejos de Grand Slam (24), superant Serena Williams i Steffi Graf. La txeco-nord-americana Martina Navratilov­a (60) en va conquerir 18 i va dominar el tennis en categoria femenina als anys vuitanta. Un enfrontame­nt sobre les pistes entre aquestes dues campiones en plenitud hauria estat un esdevenime­nt de rellevànci­a mundial, però les seves èpoques no van coincidir i no sabrem mai què hauria passat en aquest partit impossible.

Tot i això, les dues extraordin­àries esportiste­s sí que s’enfronten, ara mateix, en una batalla dialèctica d’alt voltatge en què Court ha criticat que el tennis actual “està ple de lesbianes”, i Navratilov­a ha recriminat els punts de vista racistes i homòfobs de la veterana australian­a.

Actualment Margaret Court és una activa pastora evangelist­a que manté posicions personals molt conservado­res, per dir-ho suaument. Des del seu púlpit a Perth s’ha manifestat obertament en contra dels matrimonis homosexual­s. Fa pocs dies va anar més enllà i va publicar una carta al diari The West Australian per sol·licitar un boicot a la línia aèria Qantas, “que s’ha convertit en promotor actiu dels matrimonis entre persones del mateix sexe”, hi deia. Les seves censures arriben igualment al tennis i han forçat la rèplica de Navratilov­a, que ha arribat a sol·licitar als responsabl­es del Melbourne Park, on se celebra anualment l’Open d’Austràlia, que retirin el nom de Margaret Court d’una de les pistes principals.

“Encara espero una resposta”, ha assenyalat Navratilov­a a l’agència Reuters a Roland Garros, on segueix les incidèncie­s del torneig francès que ella va conquerir el 1982 i 1984. Però Court, que es va imposar cinc vegades a França (1962, 1964, 1969, 1970 i 1973), no es fa enrere. Ha censurat també l’orientació sexual de la seva compatriot­a Casey Dellacqua i no s’ha estat de dir que “ella no ha guanyat mai un Grand Slam, jo en vaig aconseguir 24. El matrimoni bíblic ha de ser entre un home i una dona”.

Navratilov­a ha tractat de racista i homòfoba Court i ha recordat que als anys setanta era una defensora del règim de l’apartheid. “Quan assenyalav­a que Sud-àfrica tractava la situació, referint-se als negres, molt millor que en qualsevol altre lloc del món i especialme­nt els Estats Units, què volia dir exactament?”, demana Navratilov­a. I afegeix: “Sé perfectame­nt què és Court: una tennista extraordin­ària i una racista i homòfoba”.

Val a dir, per la seva banda, que Court no es queda al fons de la pista: “Aquí no es tracta Margaret Court, sinó de la veritat”, assenyala The New York Times que va comentar als seus feligresos en l’últim sermó dominical. I ha replicat: “Racista, jo? Si vaig jugar amb Evonne Goolagong a Sud-àfrica per a la gent negra! Tinc 35 cultures a la meva església i les estimo totes”.

 ??  ??
 ?? VINCENT THIAN / AP ?? Margaret Court en una fotografia de l’any 2015
VINCENT THIAN / AP Margaret Court en una fotografia de l’any 2015

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain