La Vanguardia (Català)

Creixement accelerat

Linde considera “assequible sense gaire dificultat” l’objectiu de dèficit

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

El governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, ofereix al Senat el seu diagnòstic sobre el context econòmic espanyol i assegura que l’organisme supervisor no descarta millorar les últimes previsions per reflectir un augment del PIB “fins i tot per sobre del 3%”.

L’arribada de la llei de Pressupost­os Generals de l’Estat al Senat comporta l’inici d’una ronda de compareixe­nts per analitzar els nous comptes per al 2017. Una ronda que tradiciona­lment s’obre amb el governador del Banc d’Espanya, com ahir va fer Luis María Linde. En el seu diagnòstic sobre el context econòmic, el màxim responsabl­e de l’organisme supervisor va assegurar que no descarten millorar les seves últimes previsions per reflectir un creixement del PIB “fins i tot per sobre del 3%”.

A finals de març, les projeccion­s del Banc d’Espanya ja assenyalav­en un increment de l’activitat econòmica del 2,8%. L’actualitza­ció de les seves estimacion­s es farà pública la setmana vinent. “Els indicadors més recents mostren que el ritme d’expansió ha continuat sent elevat en els mesos d’abril i maig”, va remarcar Linde.

En el seu discurs, el governador del Banc d’Espanya també va assegurar que esperen que l’IPC s’incrementi un 2% de mitjana aquest 2017. Durant mesos, el Govern central, amb el ministre Luis de Guindos al capdavant, ha defensat que la inflació mitjana de l’any seria de prop de l’1,5%. Xifra que ha estat fixada com a referent, per exemple, en la negociació –ara, en suspens– entre els sindicats CC.OO. i UGT i la patronal sobre l’increment pactat dels salaris per a aquest any.

Preguntat pels membres de la comissió de Pressupost­os pel compliment de l’objectiu de dèficit per al 2017 en funció dels comptes presentats, el governador va considerar “assequible, sense gaire dificultat”, que el desfasamen­t entre ingressos i despeses no excedeixi el límit del 3,1% del PIB. A més, va aprofitar per insistir en la importànci­a d’anar reduint el desequilib­ri pressupost­ari, encara que no fos una exigència de Brussel·les. Aquest optimisme sobre el compliment de l’objectiu de dèficit s’allunya de les últimes apreciacio­ns de l’Autoritat Fiscal, que el veuen perillar pels costos del rescat de les autopistes de peatge fallides.

Malgrat reconèixer, com ho va fer fa unes setmanes al Congrés dels Diputats, una previsió sobreestim­ada dels ingressos –sobretot en el cas de l’IRPF i les cotitzacio­ns a la Seguretat Social–, Linde va negar que pugui afectar la credibilit­at dels comptes. “No són estimacion­s inamovible­s, l’important és el seguiment i assegurar-se que hi ha un sistema que vigila les desviacion­s i, si això passa, es reacciona, ajustant ingressos o despeses, o les dues coses”.

En la mateixa línia, el governador va assenyalar que, sobre les pensions, la seva preocupaci­ó més gran se centra a garantir un sistema “sostenible, que pugui respondre als seus compromiso­s”. Per això va reclamar “un gran pacte”, després de qualificar d’“evident” que el sistema de pensions té “problemes”, com es mostra a l’observar la demografia i l’evolució del dèficit de la Seguretat Social.

Els experts de l’organisme supervisor estimen que la inflació mitjana per al 2017 s’acostarà al 2%

 ?? JUAN CARLOS HIDALGO / EFE ?? Luis María Linde al costat del president de la comissió, José Montilla
JUAN CARLOS HIDALGO / EFE Luis María Linde al costat del president de la comissió, José Montilla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain