La Vanguardia (Català)

Un pintor a l’exili

Sònia Hernández, autora d’‘El hombre que se creía Vicente Rojo’

- JOSEP MASSOT

Sònia Hernández canvia de registre en la seva nova novel·la, El hombre que se creía Vicente Rojo, una narració que respira més lliure que les seves intenses obres anteriors i en la qual hi ha un homenatge al nebot del general Rojo, que viu a Mèxic des del 1946.

Sònia Hernández canvia de registre en la seva nova

novel·la, El hombre que se

creía Vicente Rojo (Acantilado). Es tracta d’una narració que respira més lliure que en les seves intenses La mujer de

Rapallo (2010) i Los Pissimboni (2015) i en què hi ha un homenatge al pintor barceloní Vicente Rojo, nebot del general Rojo, que viu a Mèxic des del 1946 i a qui Barcelona encara deu una gran retrospect­iva de la seva obra.

La narradora és atípica, ni jove, ni guapa, ni prima, ni triomfador­a. És així per anar contra corrent?

No buscava concretame­nt un model que estigués fora del cànon o dels patrons seguits majoritàri­ament. És una dona que està confusa i que necessita una cosa per agafarse. De fet, als tres personatge­s els passa el mateix. Tampoc no sé si ella reivindica explícitam­ent alguna cosa; senzillame­nt, mostra un model de dona o de persona que també existeix, malgrat que no aparegui a la publicitat: no sap cuidar la seva aparença, no sap com conduir la seva vida, no sap com comunicar-se amb la seva filla... I ni tan sols busca en el sexe desesperat o en la sensualita­t extrema el pal·liatiu al seu neguit, una actitud que sembla que ha anat bé a algunes protagonis­tes de llibres o pel·lícules. I, de sobte, descobreix la imaginació, la prolixitat del pensament. Tenia ganes de trobar un personatge que expliqués la seva vida d’una manera més realista o immediata, i que estigués disposada a riure’s de si mateix.

Un dels personatge­s té la malaltia de la prosopagnò­sia , la mateixa que Brad Pitt: no reconèixer les cares. A la novel·la compleix una funció narrativa, però també hi ha una reflexió crítica sobre les identitats falses creades per no aprofundir en qui som realment?

En l’època en què vaig escriure aquesta novel·la, vaig llegir molt Oliver Sacks. Em fascinava la manera com construïa relats a partir dels casos dels seus pacients. Això de la prosopagnò­sia em va semblar directamen­t relacionat amb el tema de la identitat. I sí, crec que la societat resultant de la revolució digital fa que tot sigui més virtual i més banal. Les relacions humanes són molt complicade­s. Ja hi ha persones –penso en artistes– que reflexione­n sobre la manera com les noves tecnologie­s ens estan imposant un comportame­nt determinat. Potser el problema ja no serà si adoptem una identitat falsa, o una màscara, sinó si adoptem les identitats que algun interès o alguns interessos (això tan indefinit que s’anomena “el poder”) ens imposen. Suposo que per això la protagonis­ta s’enlluerna quan troba algú amb un pensament propi i una vocació real. La protagonis­ta busca un patró per seguir. Les xarxes socials i les noves tecnologie­s precisamen­t fan això: mostren el cànon que hem de seguir si volem formar part d’aquesta comunitat gairebé infinita en què tothom sembla que s’ho passa tan bé i sap tantes coses.

La qüestió de les identitats personals es complica a mesura que s’introdueix el tema de l’art i la literatura. Convertir una veritat en una mentida perquè no deixi de ser veritat. És així?

Una de les funcions principals que s’ha atribuït a l’art és la de mostrar el que és invisible. O sigui, que es crea una obra de ficció, una mentida, per revelar una veritat sobre l’ésser humà. En el cas dels tres personatge­s, estan negant l’evidència, la immediates­a, perquè no es creuen que correspong­ui a la veritat, o almenys al que ells creuen que hauria de ser la veritat. La narradora d’alguna manera sent que la seva vida no correspon al que li tocaria a ella, que havia estat una noia llesta. La Berta fa tot el possible per negar la quotidiani­tat que li imposen, i l’artista ha decidit adoptar el patró que li permet portar la vida que li agrada.

En el relat batega tota l’estona la tensió entre la ficció i la realitat. Aquesta novel·la està escrita des de l’altre costat del mirall, com si Torres Campalans hagués escrit una novel·la sobre Max Aub?

M’encantaria que algú es pogués sentir a l’altre costat del mirall llegint la novel·la. Al cap i a la fi, tota la història és una pregunta sobre si és possible veure o sentir la realitat d’una manera diferent a la manera com ho fem. No ho havia pensat, però potser sí que hi ha algun personatge situat a l’altre costat del mirall. El discurs de la narradora està fet just des de la frontera. L’article en què Vicente Rojo diu que Max Aub és una invenció de Torres Campalans em va ensenyar que el pensament i el diàleg intel·lectual no tenen límits. No parlo de la invenció de territoris poblats de monstres impossible­s, sinó de tot aquell territori immens on es descobreix­en claus importants per entendre’ns una mica més.

També introdueix el factor de l’exili, més per parlar de desarrelam­ent que de política.

La seva experiènci­a de l’exili no és només el testimoni terrible dels que es van veure obligats a abandonar el seu país després de la guerra; a mi m’interessav­a, a més a més, el sentiment humà del desarrelam­ent, les dificultat­s per sentir-se vinculat a un territori i per tenir en aquest territori les possibilit­ats de desenvolup­ament. El tema del desarrelam­ent està directamen­t relacionat amb la identitat i amb la percepció d’un lloc. Aquesta percepció condiciona­rà la nostra

EL PERILL “Adoptem una màscara a les xarxes o adoptem una identitat imposada?”

UN BARCELONÍ A MÈXIC “Em sorprèn que de vegades parli de Rojo a Barcelona i poca gent sàpiga qui és”

relació amb tot el que ens envolta.

Què l’atreu de la pintura de Vicente Rojo?

L’equilibri. Hi ha una sèrie d’elements que tenen les seves pròpies lleis de la gravetat i que fan que et demanis en què consisteix aquell equilibri. Ell diu que al llarg de la seva carrera s’ha adonat que ha estat fent un alfabet. Crec que les seves lletres tenen una relació molt directa amb la bellesa: per aquell equilibri, per la seva manera de parlar de la matèria, que és alhora molt lleugera.

Creu que Barcelona, la seva ciutat natal, no l’ha tractat bé?

No sé si l’han tractat bé o no, però jo el trobo a faltar. S’han fet coses per a ell, com exposicion­s, va dissenyar un cartell de la Mercè... De totes maneres, bastants artistes no se senten ben cuidats per aquesta ciutat. I sí que em sorprèn que de vegades parli d’ell i poca gent sàpiga qui és. Sí, és cert que també hi ha moltes persones (curiosamen­t, molts poetes) que li tenen un gran afecte.

 ?? NEUS MASCARÓS ?? Sònia Hernández, a Barcelona, crea una protagonis­ta que “existeix, malgrat que no surti a la publicitat”
NEUS MASCARÓS Sònia Hernández, a Barcelona, crea una protagonis­ta que “existeix, malgrat que no surti a la publicitat”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain