La Vanguardia (Català)

Gegant en hores baixes

La caiguda en desgràcia de polítics corruptes buida restaurant­s i botigues de luxe a Rio de Janeiro

- ANDY ROBINSON Rio de Janeiro Enviat especial

El Brasil travessa la pitjor recessió de la seva història: els aturats han passat d’11 milions a 14 milions en un any i el consum de la família mitjana ha caigut un 8% en tres anys.

El Brasil travessa la pitjor recessió de la seva història. El nombre d’aturats ha pujat d’11 a 14 milions en un any. El 30% dels joves brasilers no tenen feina, sense incloure els altres milions que sobreviuen amb prou feines en l’economia informal.

El consum de la família mitjana va caure un 8% entre el 2014 i el 2017. Després d’una dècada en caiguda, la pobresa torna a pujar i un de cada tres nens i adolescent­s viuen en famílies que ingressen entre 85 i 170 reals (23 i 46 euros) al mes.

A Rio do Janeiro, ressaca és una paraula massa suau per descriure la conjuntura postolímpi­ca. Deu mesos després dels Jocs, l’estat de Río està en fallida. Deu 114 milions de reals (30 milions d’euros) a les empreses subministr­adores de les Olimpíades, moltes de les quals han fet fallida. Les retallades del pressupost públic han provocat retards de diversos mesos en el pagament de salaris als funcionari­s i de pensions, així com una greu crisi de finançamen­t de les institucio­ns culturals.

Tot i això, als restaurant­s de cinc estrelles i els comerços de luxe als districtes d’alt standing de Leblon, Gavea o Ipanema el problema és d’una altra índole... El que preocupa en aquests districtes de bulevards a un tret de pedra de la platja no és la crisi econòmica sinó la política. I, concretame­nt, la implacable investigac­ió anticorrup­ció coneguda com a Lava Jato (significa Autorentat).

L’ona imparable d’arrestos i inculpacio­ns efectuats sota la tutela del jutge Sérgio Moro, una mena d’Eliot Ness de la ciutat provincian­a de Curitiba, ha espantat la cleptocràc­ia brasilera, aquesta classe política i empresaria­l addicta als suborns i el blanqueig de diner. Prova d’això: les compres que lubrificav­en el sector del luxe a Rio de Janeiro s’han esfumat en els últims mesos. Segons explicava el diari O Globo diumenge, l’impacte de Lava Jato ja és visible en restaurant­s de cinc forquilles, modistes de luxe, concession­aris de Porsche i joiers a la cotitzada zona sud de Rio. A aquests comerços d’elit els horroritza el fet que “ningú no paga ja en efectiu”, adverteix el diari carioca.

Noranta-set pesos pesants del món polític estan sota investigac­ió en l’operació Lava Jato, entre ells el president brasiler, Michel Temer, la punta de l’iceberg d’un sistema polític i empresaria­l corromput fins a la medul·la. La sensació de por en la classe empresaria­l i política és tal que la revista de lifestyle de l’alta societat Poder Joyce Pascowitch va aconsellar en un article en portada: “El que cal dir als nens quan la policia federal s’emporta els seus pares”.

Els restaurant­s més identifica­ts amb la dolce vita carioca, com Antiquariu­s, Satyricon, Laguiole o Gero Ipanema, han registrat fortes caigudes dels ingressos a causa de l’absència de polítics-empresaris més o menys corruptes, que sempre pagaven en efectiu. Segons els hotelers de luxe, ell més que ningú, han notat l’absència de l’exgovernad­or Sergio Cabral i el seu seguici de nourics dominants en l’era preolímpic­a. Cabral es va enriquir gràcies a la seva carrera meteòrica en el mateix partit del president Temer, el Partit Moviment Democràtic del Brasil (PMDB), conegut com el “partit de lloguer” pel seu oportunism­e clientelar.

L’exgovernad­or va ser empresonat el mes de novembre passat després de sortir a la llum que havia cobrat més de 60 milions d’euros en comissions de les constructo­res d’obres olímpiques com el modernitza­t estadi de Maracanã. Cabral freqüentav­a la osteria Antiquariu­s –la facturació del qual ha caigut el 20% aquest any– per gaudir del seu plat predilecte d’arròs d’ànec, que val 115 reals (31 euros). “Tot va empitjorar quan van empresonar Cabral; els polítics que ens freqüentav­en estan presos o reclosos”, va dir un cambrer del restaurant en declaracio­ns a O Globo.

Eduardo Cunha, un altre líder del PMDB, acusat de blanquejar diners en apartament­s al barri olímpic de Barra de Tijuca, està empresonat per delictes que inclouen també suborn i evasió fiscal mitjançant comptes a Suïssa. Cunha, que va ser l’arquitecte de la destitució de Dilma Rousseff, era un incondicio­nal de restaurant­s de luxe com Satyricon i Laguiole, on els seus sopars podien costar 2.000 reals (540 euros) per persona, segons O Globo. Laguiole, que té una de les cartes de vi més cares de Rio, es troba dins del Museu d’Art Modern, un edifici icònic del modernista Affonso Reidy, que s’ha vist fortament castigat per les retallades del pressupost públic. “Hi ha períodes en què no ens paguen”, es va lamentar una empleada del museu. A diferència d’altres polítics amenaçats per la investigac­ió Lava Jato, Cunha “no es va deixar intimidar i circulava pels millors restaurant­s de la ciutat... fins al seu empresonam­ent”, segons O Globo. Aécio Neves, del liberal PSDB, rival de Rousseff en les eleccions presidenci­als del 2014, és un altre polític la vida bon vivant del qual pot acabar aviat després de la seva inculpació per acceptar suborns de la multinacio­nal càrnia JBS.

“Aécio era una figura fàcil de veure per aquí. El vaig veure a Gero cada vegada que anava al restaurant”, va dir un xef al mateix diari amb referència al sofisticat restaurant italià d’Ipanema. “En general, els polítics no es molesten a demanar rebuts i paguen en efectiu”, va afegir. Neves ha estat acusat d’extorsió el tèrbol mercat de diamants.

La botiga d’Ermenegild­o Zegna a Barra da Tijuca ha perdut clients molt valuosos després de l’empresonam­ent de Cabral, que va comprar 20 vestits de la marca italiana per preus d’entre 18.000 i 150.000 reals. Pagava en efectiu en quantitats petites per no cridar l’atenció a Hisenda. Ara, les fotos de Cabral amb el cap afaitat a l’entrar a la notòria presó de Bangu, a Rio, han espantat altres clients de les marques de luxe. “La crème de la crème que pagava en efectiu ha desaparegu­t”, va dir un dels directius de la marca Grife a Rio.

Les joieries de Leblon, com H Stern i Antonio Bernardo, ja no reben les visites de la dona de l’exgovernad­or, Adriana Ancelmo, que és sota arrest a la seva casa a prop de la platja d’aquest barri. Segons la investigac­ió dels fiscals, Ancelmo va rebre com a regal un anell d’or per valor de 60.000 euros de l’empresa constructo­ra Delta, que participav­a en les obres olímpiques. Tampoc no se la veu tant a Louis Vuitton, on va gastar 490 euros en unes sabatilles. Claudia Cruz, la dona de Cunha, experiodis­ta de la cadena de televisió Globo, per la seva part, “només va a Esmell, el saló de bellesa on una hidratació costa 800 reals (215 euros), en les hores de menys públic”, diu O Globo.

Els ingressos del famós restaurant Antiquariu­s han caigut el 20%: “Els polítics que venien estan presos” “El que cal dir als nens quan la policia federal s’emporta els pares”, titula una revista de l’alta societat

 ?? FERNANDO BIZERRA JR / EFE ?? Fins a 595 màscares vermelles (per “la vergonya que els polítics no tenen”) penjades a la façana del Museu d’Art de São Paulo, l’1 de juny
FERNANDO BIZERRA JR / EFE Fins a 595 màscares vermelles (per “la vergonya que els polítics no tenen”) penjades a la façana del Museu d’Art de São Paulo, l’1 de juny
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain