La Vanguardia (Català)

Transitori­etat jurídica

El Consell de Garanties analitzarà el nou reglament del Parlament

- IÑAKI ELLAKURÍA

Ja està llesta la reforma del reglament del Parlament impulsada per JxSí i la CUP que permetrà aprovar per procedimen­t d’urgència i sense debat la llei de desconnexi­ó.

La reforma del reglament del Parlament impulsada per Junts pel Sí i la CUP, que permetria aprovar per procedimen­t d’urgència i sense debat la llei de transitori­etat jurídica (coneguda com la llei de la desconnexi­ó), va superar ahir una de les seves últimes estacions.

La comissió del Reglament de la Cambra va aprovar amb els vots de la majoria independen­tista el dictamen perquè la norma vigent incorpori els canvis que permetin tramitar per lectura única, impulsada pels grups parlamenta­ris, futures propostes de llei.

Es tracta d’una mesura ideada per presentar i aprovar en un sol dia la llei que faciliti la ruptura unilateral amb l’Estat que permetria “substituir” la legalitat vigent per una “legalitat catalana”.

Els partits de l’oposició, que van veure com les seves esmenes al text –especialme­nt les relacionad­es amb l’habilitaci­ó d’aquest mecanisme ràpid d’aprovació– van ser tombades sense excepció, van reiterar a la comissió la seva acusació a Junts pel Sí i la CUP de voler “devaluar la democràcia” i “tapar-los la boca” amb aquest canvi exprés malgrat “representa­r un major nombre de catalans”.

L’oposició pretenia limitar el tipus de lleis que es podran aprovar amb el procedimen­t exprés després de l’aprovació del nou reglament. En les esmenes presentade­s es proposava que no es poguessin aprovar amb aquest mecanisme lleis que poguessin afectar l’Estatut o l’estructura institucio­nal de la Generalita­t.

L’oposició considera que una llei tan transcende­nt com la que avalaria la ruptura amb l’Estat no pot ser aprovada sense debat.

En la seva intervenci­ó, el portaveu de la CUP, Benet Salellas, va admetre que moltes de les considerac­ions fetes per l’oposició serien “assumibles en un context de normalitat democràtic­a i a ningú no li hauria passat pel cap aquesta reforma del reglament”. Però en la situació d’“excepciona­litat” actual, va assenyalar Salellas, se senten empesos a la “necessitat d’autotutela­r els nostres drets”.

“Pretenen que els grups no puguin esmenar i ni tan sols recórrer contra les proposicio­ns de llei”, va lamentar el vicepresid­ent segon de la Mesa i diputat de Cs José María Espejo-Saavedra. El portaveu del PSC, Ferran Pedret, va assenyalar la paradoxa que, a parer seu, amb el nou reglament que vol el bloc sobiranist­a es podria tramitar una reforma de l’Estatut sense tenir les majories necessàrie­s. El portaveu del PP, Alejandro Fernández, va subratllar que no havia presentat esmenes per no participar “en un procés antidemocr­àtic i viciat d’origen”. Per la seva banda, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, va advertir que, si la modificaci­ó reglamentà­ria tira endavant, la Cambra catalana gaudirà d’un nivell de garanties democràtiq­ues “inferior a la resta dels parlaments autonòmics”.

Després que s’aprovi el dictamen, l’últim tràmit pendent és el debat al ple a finals de juliol, que no tindrà lloc fins aleshores perquè abans s’haurà de pronunciar el Consell de Garanties Estatutàri­es, al qual han demanat empara els grups parlamenta­ris de Cs i PSC.

Una altra de les propostes rebutjades, aquesta vegada amb els vots de Junts pel Sí, PP i PSC, va ser la que va presentar la CUP i que pretenia que qualsevol diputat investigat estigués obligat a abandonar el Parlament provisiona­lment. Aquesta proposta podria comportar en aquest moment, amb la recent imputació de l’exconselle­r Germà Gordó, l’expulsió d’aquest diputat, ja que proposava que “la mera condició d’investigat per un procedimen­t penal per part d’un òrgan judicial d’àmbit penal per un delicte d’àmbit de corrupció política provocarà immediatam­ent la suspensió de la condició de diputat per un període de tres mesos”.

La iniciativa en qüestió només va rebre el vot favorable de CSQP, mentre que Ciutadans va optar per l’abstenció. Jordi Turull, el portaveu de Junts pel Sí, va deixar oberta la porta a arribar a un acord sobre aquesta proposta abans que la llei es debati al ple.

Junts pel Sí rebutja una proposta cupaire per suspendre els diputats investigat­s per corrupció

 ?? NÚRIA JULIÀ / ACN ?? La comissió del Reglament es va reunir ahir per aprovar la reforma de la norma bàsica del Parlament de Catalunya
NÚRIA JULIÀ / ACN La comissió del Reglament es va reunir ahir per aprovar la reforma de la norma bàsica del Parlament de Catalunya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain