La Vanguardia (Català)

L’NSA acusa l’exèrcit rus

L’Agència detecta ciberatacs a la maquinària electoral dels Estats Units

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

L’Agència Nacional de Seguretat dels Estats Units (NSA) va detectar pocs dies abans de les eleccions presidenci­als del 2016 un ciberatac que va atribuir a la intel·ligència militar russa i l’objectiu del qual era interferir en el funcioname­nt de la votació. Aquesta nova revelació figura en un document d’alt secret de l’agència que va ser difós pel digital The Intercept. Arran de la publicació de l’informe, ha estat detinguda Reality Leigh Winner, de 25 anys, treballado­ra d’una empresa de seguretat contractad­a per l’NSA, a qui s’acusa de filtrar la informació classifica­da.

Fins ara els presumptes ciberatacs russos coneguts havien estat dirigits fonamental­ment contra el Partit Demòcrata i els seus candidats i molt especialme­nt contra l’equip de campanya de Hillary Clinton. I això va ser el que va portar a la CIA a la conclusió que els pirates informàtic­s pretenien contribuir a la victòria de Donald Trump. La novetat que aporta l’informe de l’NSA és que aquest atac atribuït a la intel·ligència militar russa podia tenir per objectiu alterar el funcioname­nt i fins i tot el resultat de la votació. És la conclusió que es desprèn al constatar que almenys un proveïdor de software de la votació va ser intervingu­t i més de cent funcionari­s electorals van rebre missatges phishing a les seves bústies de correu electrònic que així que els obrien els pirates informàtic­s penetraven a l’ordinador.

Segons The Intercept, l’informe és molt recent. Porta data de maig del 2017 i constituei­x la prova més precisa de la suposada interferèn­cia russa fins ara coneguda. Al document s’indica que la pirateria de Rússia va poder haver penetrat en els sistemes de votació dels Estats Units molt més del que s’havia calculat al principi. De fet, a l’informe que va encarregar el president Obama després de les eleccions però abans d’abandonar la Casa Blanca assenyalav­a que no constava que la intromissi­ó russa detectada hagués afectat el “recompte de vots”. En aquell moment, qui va denunciar reiteradam­ent que el sistema electoral dels Estats Units estava “manipulat” va ser el mateix Donald Trump, proclamant que hi havia tres milions de vots irregulars de ciutadans morts i immigrants sense dret al sufragi. El candidat republicà no només no es va mossegar la llengua sinó que va advertir seriosamen­t que només acceptaria la legitimita­t del resultat si guanyava el presidènci­a. I si no, no. Té la seva substància que ara l’NSA constati que el ciberatac rus es va dirigir principalm­ent al procés de registre de votants i al fabricant dels dispositiu­s que mantenen i verifiquen les llistes d’electors.

El document de l’NSA estableix que els ciberatacs van partir amb tota seguretat dels serveis d’Intel·ligència de l’exèrcit rus i cita més concretame­nt la direcció general d’Intel·ligència de l’Estat Major.

Amb tot, l’anàlisi de l’NSA no treu conclusion­s sobre si la interferèn­cia va tenir cap efecte sobre el resultat de l’elecció, però admet que queda molt per conèixer sobre el que van aconseguir els

hackers. L’informe constata la possibilit­at que la pirateria russa hagués penetrat en alguns sistemes de votació, però encara es desconeixe­n els efectes de l’abordatge informàtic.

El document de l’NSA ha transcendi­t tan sols uns dies després que el líder rus, Vladímir Putin,

LA FILTRADORA Detinguda una empleada de seguretat de 25 anys per revelar el secret

negués rotundamen­t qualsevol implicació del Kremlin o d’organismes oficials russos en els ciberatacs, encara que per primera vegada va admetre la possibilit­at que pirates informàtic­s el duguessin a terme “guiats per un sentiment patriòtic”.

Coincideix també amb un moment en què la Casa Blanca i els republican­s van a totes però amb escàs èxit per girar full del Russiagate, reprendre la iniciativa política i tirar endavant la seva agenda política conservado­ra, que apareix amb moltes i estridents declaracio­ns d’intencions, però sense cap fruit legislatiu quatre mesos després que Donald Trump ha ocupat la presidènci­a. El president va convocar ahir líders republican­s del Congrés per fixar una nova estratègia. Mentrestan­t, els fills del president es van permetre desafiar totes les agències i serveis d’intel·ligència del país. Eric Trump va afirmar amb rotunditat, durant una entrevista a la cadena ABC que la investigac­ió del Russiagate “és l’engany més important de tots els temps”. Tot i això, l’esdevenime­nt informatiu que està provocant més expectativ­a és la compareixe­nça pública davant el comitè d’Intel·ligència del Senat prevista per a demà de l’excap de l’FBI James Comey. S’espera que Comey doni detalls de les seves converses amb el president Trump abans que el destituís. En la seva primera versió Comey va assegurar que Trump li va demanar que conclogués la investigac­ió del Rusiagate.

Si això es confirma, alguns demòcrates i comentaris­tes polítics sostenen que el president hauria de ser sotmès a judici polític (impeachmen­t) per obstrucció de la Justícia.

Una cosa que treu de polleguera Trump són les contínues filtracion­s sobre les investigac­ions del Russiagate. Insistia una vegada i una altra que calia perseguir els qui filtraven als mitjans informació secreta. Una hora després que The Intercept publiqués l’informe de l’NSA, Reality Leigh Winner va ser arrestada a la seva casa d’Augusta, Geòrgia, acusada d’haver passat la informació al diari digital. Aplicant-li la llei d’espionatge, Winner s’enfronta a càrrecs que comporten una pena de fins a 10 anys de presó, encara que els casos de fugues convencion­als solen resultar en penes de presó d’un a tres anys i la noia va confessar.

La notícia va provocar diversos debats a la xarxa i els mitjans, començant pels sorpresos que una noia tan jove amb aspecte d’adolescent tingui accés a secrets d’Estat i també entre els que defensaven la seva actitud denunciati­va davant els partidaris d’una condemna exemplar.

 ?? BROOKS KRAFT / GETTY
El logo de l’Agència Nacional de Seguretat apareix en un ordinador del Centre d’Operacions contra Amenaces, a Fort Meade ??
BROOKS KRAFT / GETTY El logo de l’Agència Nacional de Seguretat apareix en un ordinador del Centre d’Operacions contra Amenaces, a Fort Meade
 ?? -/AFP ?? Reality Leigh Winner
-/AFP Reality Leigh Winner

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain