La Vanguardia (Català)

El setge a Qatar l’aboca a l’Iran, ara la seva única sortida al món

Trump defensa sense fissures el boicot saudita, “el principi del final del terrorisme”

- Istanbul. Correspons­al JORDI JOAN BAÑOS

El virtual setge per terra, mar i aire a Qatar continua per tercer dia consecutiu, després que l’Aràbia Saudita i els seus satèl·lits trenquessi­n dilluns les relacions diplomàtiq­ues amb Doha. Un setge aràbic que no es deslliura amb alfanges, sinó amb vetos de l’espai aeri, d’emissions i de proveïment, així com repatriaci­ó de diplomàtic­s i –ben aviat– de nacionals. I, d’una manera més prosaica, amb el tancament de l’única frontera terrestre de Qatar, que la uneix amb el gran germà saudita.

Per a més oprobi, Donald Trump es va despenjar ahir amb diversos tuits en els quals beneeix el que “potser serà el principi del final de l’horror del terrorisme”. Un alineament sense fissures amb el règim saudita i contra el país que acull la base dels Estats Units més gran a l’Orient Mitjà, cridat a tenir conseqüènc­ies. Molt més cauts es van mostrar altres líders internacio­nals, que no desitgen una escalada de la crisi, amb greus conseqüènc­ies financeres i energètiqu­es. Així, l’emir de Qatar va ser convençut pel seu homòleg de Kuwait perquè mantingués silenci i donés una oportunita­t a la seva mediació. També Oman, com en l’anterior crisi diplomàtic­a de fa tres anys, s’ha mantingut al marge del boicot, que secunda la Unió dels Emirats Àrabs (UEA), Bahrain i Egipte –malgrat els tres-cents mil treballado­rs egipcis a Qatar.

El problema de fons, esclar, no és el suport a l’extremisme a Síria del qual tots són còmplices –i del qual l’anterior vicepresid­ent dels Estats Units, Joe Biden, va culpar l’Aràbia Saudita, la UEA i Turquia abans que Qatar–, sinó la seva actitud conciliado­ra cap a l’Iran, així com el seu suport econòmic i polític als Germans Musulmans a Egipte i altres països, i a Hamàs a Palestina.

Qatar, que va tenir la benevolènc­ia d’Obama, s’ha convertit tot i això en un obstacle per a l’enduriment contra l’Iran preconitza­t a l’uníson pels falcons que voletegen al voltant de Donald Trump i pels mestres falconers de l’Aràbia i l’Orient Mitjà.

Tot i això, el primer resultat del setge a Doha és que l’aboca en braços de l’Iran, de l’espai aeri del qual depèn ara Qatar Airways per sortir al món i de les remeses d’aliments frescos de les quals podrien dependre ben aviat els seus dos milions i quart d’habitants, on set de cada vuit són estrangers. La llet o el pollastre havien desaparegu­t ahir de diversos supermerca­ts per culpa dels acaparador­s, un fet inimaginab­le fins fa dos dies al país amb la renda per càpita més alta del món, una autèntica diadema de gratacel al caire del golf Pèrsic, sinònim d’abundància i malbaratam­ent climatitza­t, enmig d’un clima propi de beduïns i camells.

Qatar manté actualment una discreció en el pla internacio­nal que contrasta amb el seu protagonis­me entre el 2011 –quan les primaveres àrabs van coincidir amb la presidènci­a de la Lliga Àrab– i el 2014. Però els seus socis al Consell de Cooperació del Golf consideren que continua jugant diverses cartes. Encara que les forces avalades per l’Iran i Qatar són en trinxeres contràries a Síria, això no ha estat un problema per a un acostament pragmàtic entre les dues potències gasistes, tenint en compte que comparteix­en el jaciment de gas liquat més gran del món.

L’emirat acull la base aèria des de la qual els Estats Units bombardege­n l’Iraq o Síria, però han cedit una altra base a Turquia. La seva televisió, Al-Jazira, com la del veí Iran, pregona de cara a l’exterior un esquerrani­sme que a casa acabaria entre reixes. Com a prova, vegeu els titulars d’aquest dilluns: “Per què dono suport a Nicolás Maduro”, “Jeremy Corbyn té raó”, “Muhammad Ali, negre americà i musulmà,” “Els anti-Trump s’enfronten a dècades entre reixes” o “Protestes al Marroc”. Un còctel bastant indigest per a Washington i no diguem per a Riad, conscient que Al-Jazira va ser clau en el relat de les primaveres àrabs. Encara que la veritat és que les crítiques al Govern de l’Aràbia Saudita, abans constants, s’han anat atenuant. Tot i així, “Qatar ha de comportar-se com un país normal”, ha exigit el ministre d’Afers Exteriors de l’Aràbia Saudita, com si el seu fos un país normal.

CRISI EXPLOSIVA Kuwait fa de mitjancer per evitar una escalada amb resultats financers i energètics LA POR DELS RICS La llet o el pollastre han desaparegu­t en diversos supermerca­ts pels acaparador­s

 ?? JASPER JUINEN / BLOOMBERG / ARXIU ?? Un avió de Qatar Airways, els vols internacio­nals del qual depenen ara de l’espai aeri de l’Iran
JASPER JUINEN / BLOOMBERG / ARXIU Un avió de Qatar Airways, els vols internacio­nals del qual depenen ara de l’espai aeri de l’Iran

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain