La Vanguardia (Català)

La justícia electoral del Brasil decideix si inhabilita Michel Temer

El tribunal podria anul·lar la candidatur­a amb Rousseff que va guanyar el 2014

- ROBERT MUR Sao Paulo Enviat especial

La sort de Michel Temer es decideix al subsol. Pot semblar una metàfora, però és literal. Si la seva predecesso­ra, Dilma Rousseff, va deixar fa un any la presidènci­a del Brasil per la porta del darrere de l’impeachmen­t, l’actual mandatari podria sortir del càrrec des del soterrani del flamant edifici del Tribunal Superior Electoral (TSE), que des d’aquesta passada matinada acull el judici més important de la història d’aquest organisme.

Encarregat d’organitzar i supervisar tots els comicis del país, el TSE s’ubica en una de les últimes obres d’Oscar Niemeyer, un edifici inaugurat el 2011 a Brasília amb tres cúpules davant la seva façana vidrada. Sota la més gran de les cúpules hi ha el saló de plens on els set magistrats decidiran si anul·len o, no amb efectes retroactiu­s, la candidatur­a electoral de Rousseff i Temer –per a presidenta i vicepresid­ent, respectiva­ment– que es va imposar en els comicis del 2014.

Immediatam­ent, el PSDB, que va encapçalar la coalició derrotada amb Aecio Neves com a candidat, va presentar davant el TSE diverses denúncies assegurant que la fórmula guanyadora havia rebut il·legalment diners d’empreses vinculades a la corrupció a Petrobras, com la constructo­ra Odebrecht. Paradoxalm­ent, després de la traïció de Temer a Rousseff, avui el PSDB forma part del Govern i Neves està esquitxat pel cas Petrobras, a més d’estar acusat de cobrar milionaris suborns de l’empresa càrnia JBS.

Encara que en els últims dies el president del Brasil ha rebut públicamen­t el suport tant de líders del seu partit, el PMDB, com del PSDB, les dues formacions conservado­res desitgen extraofici­alment que el TSE inhabiliti Temer perquè el Parlament elegeixi un successor i així es pugui sortir d’aquesta nova crisi institucio­nal oberta el mes passat, quan es van difondre els enregistra­ments realitzats al president per l’amo de JBS, Joesley Batista, avalant la corrupció.

Convertit en delator, Batista va acusar Temer i el Tribunal Suprem va obrir una investigac­ió contra el mandatari. Dilluns la policia federal va enviar al president un interrogat­ori per escrit de 84 preguntes, que havia de respondre en 24 hores després que el Suprem autoritzés la seva declaració per escrit.

Mentre que aquell procés és penal i podria comportar penes de presó, el judici en el TSE –tres dels membres del qual, inclòs el president, també són magistrats del Suprem– suposaria per a Temer la inhabilita­ció per exercir càrrecs públics durant vuit anys. O sigui, el final de la seva carrera política, ja que ara té 76 anys.

El judici està previst que es prolongui fins demà, encara que podria allargar-se o fins i tot paralitzar-se en funció de les objeccions presentade­s per les defenses per guanyar temps. Els advocats de Temer insisteixe­n a jutjar el seu client separadame­nt de Rousseff, al·legant que tots dos tenien comptes

El mandatari és també objecte d’investigac­ió en un procés penal per corrupció

de campanya separats i que qui va rebre el finançamen­t il·legal va ser l’expresiden­ta.

Per la seva part, la defensa de Rousseff considera que tots dos han de ser jutjats conjuntame­nt. Si el TSE fallés contra Temer, aquest podria dilatar la seva sortida amb recursos, encara que en aquest cas la pressió perquè presenti la seva dimissió es multiplica­ria.

 ?? ERALDO PERES / AP ?? El president brasiler, Michel Temer
ERALDO PERES / AP El president brasiler, Michel Temer
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain