La Vanguardia (Català)

El PP convida Puigdemont a parlar al Congrés si després es vota

El president no farà cap proposta per anar a les Corts sense un acord previ

- Madrid/Barcelona

El reglament del Congrés només permetria la presència de Carles Puigdemont per parlar del referèndum per dues vies, i totes dues acaben en votació: una proposició de llei del Parlament que demanés la reforma de la Constituci­ó, i que el president català defensés, i mitjançant la reforma de l’Estatut.

Aquests són els termes, precisats pel portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, d’una eventual compareixe­nça de Puigdemont després que alguns dirigents estudiessi­n altres opcions.

Així doncs, Puigdemont no podria evitar que la presentaci­ó de la seva proposta de referèndum acabés en una votació, com en algun moment va pretendre. Per anar a les Corts només a debatre, diuen al PP, el president català té la comissió general de les Comunitats Autònomes del Senat, on pot plantejar el debat que vulgui sense que hagi d’acabar en votació. Però aquesta via ja la va rebutjar Puigdemont en el seu moment, va recordar ahir Hernando, i per aquesta raó “va preferir anar a un saló llogat a l’Ajuntament de Madrid a fer una conferènci­a on no podia tenir al davant ningú que el rebatés”.

Al PP creuen que totes les xerrameque­s del Govern català sobre la possibilit­at d’acceptar l’oferta que va fer Soraya Sáenz de Santamaría perquè Puigdemont vagi al Congrés són maniobres dilatòries per avançar en la seva intenció de fixar la data i la pregunta del referèndum. Però el PP i el Govern central no tanquen del tot la porta perquè ningú no els pugui acusar que s’hi han negat.

El portaveu popular tampoc no preveu la possibilit­at que es creï una comissió al Congrés que estudiï una solució política al conflicte. Malgrat que el PDECat no li ha plantejat aquesta possibilit­at, sí que l’hi va proposar a començamen­ts de legislatur­a Xavier Domènech, però al PP consideren que el lloc adequat per a una comissió d’aquell

Els populars no preveuen la creació d’una comissió sobre Catalunya a la Cambra que planteja el PDECat

estil és el Senat. Si volen portar-la a la Cambra Alta –on el PP té majoria absoluta–, no s’hi oposarien.

Per la seva banda, Puigdemont, malgrat la insistènci­a del PP i del Govern espanyol, es manté en la seva posició de no fer cap proposta formal per anar al Congrés, tret que sigui per oficialitz­ar un acord previ sobre el referèndum, com ja va deixar clar després de conèixer la primera oferta per boca de Sáenz de Santamaría. “De propostes formals, n’hem fet moltes, i la resposta sempre ha estat negativa”, va recordar Neus Munté a la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, en què va remarcar que “ara el president no farà cap proposta per anar al Congrés si no va precedida d’una negociació que ens porti a un acord”. “Si és així, l’explicarem on faci falta”, va subratllar.

La portaveu del Govern va lamentar que Mariano Rajoy es negui a afrontar una negociació directa amb la Generalita­t sobre el referèndum i va acusar el Govern espanyol d’“amagar-se” o bé darrere del poder judicial o, en aquest cas, darrere del poder legislatiu per no afrontar el problema polític del referèndum.

 ?? DANI DUCH ?? El portaveu del PP, Rafael Hernando, ahir a la roda de premsa oferta al Congrés dels Diputats
DANI DUCH El portaveu del PP, Rafael Hernando, ahir a la roda de premsa oferta al Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain