La Vanguardia (Català)

Ones i escumes

- Antoni Puigverd

Encara que l’escuma dels dies polítics catalans està completame­nt ocupada per allò que Trostki anomenava “l’acceleraci­ó frenètica de la història”, passen altres coses en el tempestuós escenari de la nostra vida pública. Coses que, tot i no ser vistoses, s’han de subratllar. Germà Gordó, per exemple, comença a tenir l’oportunita­t judicial i política d’entonar el do de pit. Junts pel Sí, en general, i, molt particular­ment Marta Pascal, la coratjosa dirigent del PDECat, estan fent grans i encomiable­s esforços per girar full respecte d’aquest personatge que alguns amics meus de la Segarra, l’Urgell i les Garrigues, incansable­s lluitadors per la dignitat i la qualitat de la vida social i econòmica d’aquells territoris, anomenen, no sense gràcia, el príncep de les tenebres.

Ara bé, l’esforç de girar full, perfectame­nt comprensib­le i benintenci­onat, és inútil. Podria molt ben ser que la imputació o investigac­ió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya només sigui, per a Gordó, un aperitiu. El TSJC ha trobat proves inclements contra ell, en la instrucció del cas Torredemba­rra (que, recordemho, va néixer de la denúncia d’una honesta i, segurament per això, incompresa regidora d’ERC, cansada de martingale­s locals). Però d’altres dossiers inquietant­s que fins ara Gordó havia aconseguit mantenir tancats amb pany i clau judicialme­nt i mediàticam­ent és molt probable que siguin

Inevitable­ment, Gordó ha col·locat una espasa de Dàmocles damunt la testa d’Artur Mas

oberts (per exemple: els que fan referència al canal Segarra-Garrigues, la principal obra pública catalana després de la línia 9 del metro). I és que els investigat­s per corrupció inevitable­ment conciten una gran avidesa mediàtica...

Certament, no sembla que el perfil de l’exgerent de Convergènc­ia i exconselle­r de Justícia sigui semblant al de Bárcenas: Gordó no és un fatxenda amb ínfules d’escalador i milionari, sinó, més aviat, un aplicat pèrit mercantil de l’anterior partit d’Artur Mas. Com tots els que han estat a la sala de màquines i s’han hagut d’embrutar les mans posant greix als eixos del partit, Gordó és una mina d’informació. Generalmen­t, pel que veiem en els casos Gürtel i Púnica, els grans acusats callen i s’empassen el gripau. Però no es pot descartar que Gordó, veient com se’l treuen del damunt els que fins fa dos dies el van col·locar a les llistes de Junts pel Sí, decideixi comerciar judicialme­nt amb la informació que posseeix. Ho acabem de veure amb els ínclits Millet i Montull. Quan el murri passa dificultat­s és poc fiable. Sigui com sigui, el cas Gordó és, a partir d’ara, també el cas Artur Mas. Dit d’altra manera: inevitable­ment, Gordó ha col·locat una espasa de Dàmocles damunt la testa d’Artur Mas.

Són indirectes i, de moment, menors les conseqüènc­ies polítiques que té el cas Gordó damunt l’acceleraci­ó frenètica de la història catalana. Però, a mesura que l’escuma s’acumula a la platja, és difícil separar l’energia de les onades de la contaminac­ió que arrossegue­n. Potser per això el desig de futur és tan ambigu. Ara que hi som, no sembla que hi hagi tanta pressa per arribar-hi.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain