La Vanguardia (Català)

Iceta explica a la UE el xoc entre Catalunya i Madrid

El líder del PSC creu que Europa desitja més integració, no menys

- RAÚL MONTILLA

El líder del PSC, Miquel Iceta, va aterrar dilluns al vespre a Brussel·les per, a primera hora de l’endemà, començar dos dies d’una atapeïda agenda de trobades a la capital d’Europa amb líders actuals i passats per explicar-los de primera mà la situació de Catalunya, la reforma federal i incidir en qüestions estratègiq­ues com el corredor mediterran­i i la futura seu de l’Agència Europea del Medicament a la qual aspira Barcelona. La cirereta del viatge: la reunió d’ahir amb el vicepresid­ent primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, davant el qual va defensar el diàleg entre Catalunya i Espanya enfront del referèndum “unilateral i il·legal” del Govern català.

“Estem arribant a un punt de difícil retorn”, va lamentar Iceta davant els periodiste­s després d’una trobada amb Timmermans que va durar uns 40 minuts. Iceta va apuntar que el vicepresid­ent primer de la Comissió ha volgut conèixer la posició dels socialiste­s catalans sobre aquesta qüestió. En aquest sentit, el líder del PSC també va criticar davant els periodiste­s que el Govern central i el català no dialoguin però “s’enviïn cartetes”. Però ni Iceta va sol·licitar mediació europea ni el vicepresid­ent primer de la Comissió l’hi va oferir. La qüestió catalana és una cosa que competeix –cap dels dos no ho qüestiona– únicament al govern de Catalunya i al d’Espanya. “El clima a Brussel·les és de preocupaci­ó i de decidir moltes qüestions respecte al Brexit”, va afegir Iceta, que no va deixar passar l’ocasió per afegir que “Europa està per processos de més integració”.

Hi va haver més contactes en un viatge del qual es va informar prèviament tant el Govern central com la Generalita­t. Iceta es va reunir amb el president del grup de l’Aliança Progressis­ta de Socialiste­s i Demòcrates, Gianni Pittella, així com amb el representa­nt permanent de Espanya davant la UE, Juan Pablo García-Berdoy, amb el qual va participar en una reunió

El primer secretari es reuneix amb Barnier i amb el vicepresid­ent Timmermans, entre altres líders europeus

sobre comerç internacio­nal en què hi havia Massimo D’Alema i l’ex-director general de l’Organitzac­ió Mundial de Comerç Pascal Lamy. Ahir a la tarda es va reunir amb el negociador en cap de la UE per al Brexit, Michel Barnier. Amb aquesta extensa agenda el PSC vol marcar diferèncie­s amb el que fins ara ha pogut exhibir l’Executiu de Puigdemont a la capital d’Europa. Avui continuarà.

 ?? MARIA BELMEZ / ACN ?? Javier López, Miquel Iceta i una assessora del grup socialista conversen amb Frans Timmermans
MARIA BELMEZ / ACN Javier López, Miquel Iceta i una assessora del grup socialista conversen amb Frans Timmermans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain