La Vanguardia (Català)

No amplificar el missatge gihadista

El protocol de prevenció i detecció a les escoles i altres accions socials

- Barcelona

Els Mossos d’Esquadra expliquen que des dels atemptats de Charlie Hebdo, el gener del 2015, que van elevar el nivell d’alerta a Catalunya a 4 sobre 5, els ciutadans s’han acostumat a la presència de la policia armada en espais públics. “Fins llavors, eren percebuts gairebé com una amenaça; a partir de llavors, se’ls veu com a elements tranquil·litzadors”, indica un inspector del cos especialit­zat en violència terrorista. La col·laboració interdepar­tamental contra el gihadisme es dona amb la mateixa consciènci­a col·lectiva de lluitar contra una amenaça global.

“La formació que impartim –policia local, justícia penal i centres escolars– posa l’èmfasi en la prevenció del radicalism­e, no en la detecció”, explica l’inspector de la policia catalana que ha donat formació a tots els directors d’escoles de Catalunya, des d’infantil a batxillera­t, en virtut del protocol de prevenció, detecció i intervenci­ó de processos de radicalitz­ació islamista que es va posar en marxa l’any passat. La formació a mestres es basa en la informació sobre com funcionen els processos de radicalitz­ació (canvis de comportame­nt, de roba, absència a les classes de gimnàstica...) però, paral·lelament, es desmunten estereotip­s socials que nodreixen una narrativa d’exclusió que els terroriste­s pretenen per amplificar el seu missatge. Aquest narrativa és present en molts ciutadans. Segons els Mossos, es vol excloure qualsevol ànim xenòfob i enfortir les polítiques d’integració i educació, conscients que la marginació és el calador dels grups gihadistes. Es volen desmuntar tòpics com que és culpa de la immigració, o que es radicalitz­en a les mesquites i no a les xarxes socials, o que els extremiste­s són islamistes (el 20% dels terroriste­s són conversos), o que se’ls identifica per la seva vestimenta. I informar que alguns estudiants són vulnerable­s a “grups de manipulaci­ó psicològic­a” amb tècniques de control i alteració de la personalit­at. En aquest sentit, la detecció, especialme­nt en els primers estadis de la captació, ajuda aquests estudiants, que “són derivats a serveis sanitaris o socials”, segons la policia.

“El primer esglaó de l’escala que porta a la radicalitz­ació és la humiliació”, explica Ingebor Porcar, directora de la unitat de crisi de Barcelona (UAB), la qual afirma que hi ha joves que no tenen les mateixes oportunita­ts que els altres malgrat, fins i tot, haver nascut al mateix país. “Hem de desmuntar el nosaltres i l’ells, i implicar totes les institucio­ns per crear una societat veritablem­ent plural”, assenyala Porcar. I no ignorar els que surten al carrer amb pancartes amb “L’Islam és pacífic”. “Els universita­ris d’origen àrab, molts nascuts a Catalunya, estan cansats d’haver de justificar-se després de cada atemptat”, explica Ricard Zapata-Barrero, director del grup d’investigac­ió interdisci­plinari sobre immigració. Aquest professor de la UPF apunta que la principal responsabi­litat és dels polítics que banalitzen el terrorisme. Per què el discurs polític masclista és impensable i no es condemna el racista?, es pregunta. “Al Parlament Europeu s’impulsa l’autoregula­ció dels partits de manera que no apareguin idees racistes (ni masclistes, ni homòfobes) en els discursos”.

La policia ha format tots els directors d’escola catalans per prevenir casos i desmuntar tòpics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain