La Vanguardia (Català)

Bilbao es planteja cobrar un peatge per entrar a la ciutat

- Bilbao

A l’estil de ciutats on ja s’aplica, com Londres, Bilbao ha obert un debat polèmic. L’Ajuntament planteja cobrar una taxa urbana a tots els cotxes privats que cada dia entren a la ciutat, una mesura que pretén fomentar el transport urbà i que estaria acompanyad­a d’altres regulacion­s que dificultar­ien el trànsit privat i l’accés d’aquest trànsit al centre de la capital biscaïna.

Les dades que gestiona l’Ajuntament són clares. Dels 180.000 cotxes que cada dia entren a Bilbao, 20.000 tenen plaça d’aparcament garantida i, d’aquest total, en el 89% dels casos només hi va una persona. D’altra banda, d’aquest grup de conductors, més del 80% tenen la possibilit­at d’envat. llaçar amb el transport públic a les rodalies del seu habitatge. L’objectiu del pla de mobilitat urbana, encara en fase d’esborrany, és “dissuadir” aquest sector de fer servir el cotxe per anar a treballar a la ciutat perquè aposti per altres opcions més sostenible­s i, així, desbloqueg­i els congestion­ats accessos a Bilbao a primera hora del matí.

“Volem establir els nous mecanismes i el nou paradigma de la mobilitat per a una ciutat que serà sostenible”, va explicar ahir el regidor de Mobilitat, Alfonso Gil. Davant les dades de transport dels que arriben de fora de la ciutat, l’Ajuntament destaca les xifres dels bilbaïns: el 63% dels ciutadans es mouen a peu, el 23% utilitzen el transport públic i només l’11% recorren al vehicle pri- El nou pla pretén traslladar aquests percentatg­es a les persones que cada dia entren a la ciutat.

El peatge urbà que es valora, que presta especial atenció a l’entrada al centre de la ciutat els dies feiners, preveu la introducci­ó d’un lector de matrícules per cobrar una taxa que variaria en funció de les emissions de cada cotxe. Així es pretén desenvolup­ar diferents tarifes i també preus de l’estacionam­ent, establir restriccio­ns al centre i prohibir la circulació a determinad­es hores.

L’objectiu –destaca Gil– és estimular el transport públic: no volem que es vegi com una mesura coercitiva”. Des de l’Ajuntament s’insisteix que les mesures no tenen un afany recaptator­i, sinó que la intenció és que molts conductors optin per mitjans de transport com el metro, el tren i el bus. En aquest sentit, el Consistori preveu que la recaptació del peatge d’entrada a la ciutat es destini a millorar el transport públic. Dins del pla de mobilitat 20152030 també s’estudia limitar la velocitat a 30 km/h en molts trams i, així, contribuir a expandir l’ús de la bicicleta.

 ?? TIM GRAHAM / GETTY / ARXIU ?? Circular per Bilbao amb cotxe podria ser més difícil i més car
TIM GRAHAM / GETTY / ARXIU Circular per Bilbao amb cotxe podria ser més difícil i més car

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain