La Vanguardia (Català)

“Vaig voler parar-lo, però no podia lluitar”

La denunciant testifica que Bill Cosby la va drogar i violar

- FRANCESC PEIRÓN

L’altra cara del “pare d’Amèrica” es va expressar ahir amb tota cruesa davant el tribunal de Norristown (Pennsilvàn­ia).

“Em vaig sentir humiliada i molt confusa... Vaig voler parar-lo, però em sentia incapaç de lluitar”, va declarar Andrea Constand, la dona de 44 anys que, entre una cinquanten­a de presumptes víctimes, ha fet seure Bill Cosby, de 79, al banc dels acusats com a depredador sexual. “Confiava en ell, vaig tenir pànic”, va afegir. En la segona jornada hi va haver el testimoni que podria marcar el destí de qui va ser l’intèrpret més admirat dels Estats Units. S’hi juga deu anys de presó. La caiguda del mite ja és un fet irreversib­le.

Constand va explicar públicamen­t per primera vegada la seva història. Va assegurar davant el jurat que el seu admirat referent, a qui va visitar per demanar-li consell profession­al, li va donar tres pastilles, va indicar que de color blau, que la van paralitzar.

“Intentava moure les mans, les cames, però estava congelada”, va confessar l’antiga empleada del programa de bàsquet de la Universita­t de Temple, on Cosby va estudiar i on era una llegenda, com a la resta del país.

Va passar el 2004, a la residència de l’actor a prop de Filadèlfia. Constand va afirmar que al cap de 20 minuts de prendre el fàrmac –li va dir que era antiestrès– va notar un mareig, que hi veia borrós, que li costava parlar i que els braços i les cames eren com de goma. Llavors la va penetrar amb els dits i li va fer agafar el penis.

Mentre Constand declarava Cosby va deixar caure el cap sobre una mà, va inclinar els ulls, la mirada fixa a la taula que correspon a l’acusat. El seu defensor va buscar les possibles llacunes, com ara que ella va continuar en contacte amb ell o que no ho va denunciar fins al 2005.

El testimoni de Constand va estar precedit dilluns pel de Kelly Johnson, una altra víctima, l’única que el jutge ha acceptat com a testimoni. Johnson va indicar que el 1996, en un hotel de Los Angeles, Cosby li va oferir una pastilla. Es va despertar al cap d’unes hores, amb els pits descoberts i el seu mentor al costat, despullat. La va obligar a acariciar-li el sexe.

Andrea Constand explica per primera vegada que es va sentir “humiliada”, mentre Cosby abaixa el cap

 ?? MATT ROURKE / AP ?? Andrea Constand –a la foto, ahir al jutjat– és qui ha portat Bill Cosby al banc dels acusats
MATT ROURKE / AP Andrea Constand –a la foto, ahir al jutjat– és qui ha portat Bill Cosby al banc dels acusats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain