La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Transmet coneixemen­ts i actituds. Que es poden inventar i ser creïbles. 2 Nitrogen. Extremitat inferior. Zona. Est. 3 Moviments de les associacio­ns de barri. Ennegreixe­n el pa a la brasa. 4 Nou-cents norantanou. Nimfa dels boscos, protectora de les alzines. Expressió musical oral de ressons filosòfics. 5 Aprimi de la punta tot escoltant el Súper 3. Avorriment anglosaxó dels toros. Típica actitud de paleta dropo. 6 Projectils que acaben en punta. Edicte del tsar rus. En aquests moments, d’anada i tornada.

7 La lletra grega que va provocar més morts. La germana gran, sobretot si fa de dida. Terra, món, esfera terrestre. 8 Navego en un rumb determinat sense acabar de sucumbir al singlot. Els troncs de les flors. Gros i bru.

9 Al final convergeix en un comportame­nt lasciu. Em fatigo de tant llegir en Garci. D’una manera determinad­a.

10 Glúcid que pot anar darrere d’un mono. Ho fa amb un tret quan dispara. 11 Ens cal per respirar de manera disjuntiva. Apuntar les coses al pentagrama. Malmés per les bestioles

que habiten els armaris. 12 Na Cruz, a Hollywood. Que es reprodueix no pas com els conills, sinó com les gallines. Debanador de troques. 13 Expressió de fàstic. Paràsit extern. Al capdamunt d’un edifici. 14 Micos atrets per les feromones. Indoeurope­a com una diva de l’òpera. Gosa perdre el cap.

VERTICALS 1 Empassades o trameses. Fem l’últim àpat del dia. 2 Puny d’espasa. Pronúncia que es vol fer notar molt. Ressò italianitz­ant. 3 El no-lloc més impersonal de l’hospital. Substància que conté una U radioactiv­a. Sense número. 4 Tan ingenu com la criatura voltairian­a. Excrements i cadàvers d’ocells marins que formen una argamassa. Est. 5 Estimar lluny de les muntanyes. Estil de qui no vocalitza. Robes paquets d’uns deu quilos, victoriós. 6 S’associa amb algú a l’aeroport jordà d’Amman. De l’edat de la pedra. 7 Centúria. Conegut. Adequa les seves exigències a les circumstàn­cies que li toca viure.

8 La nota musical més vàcua. Títols nobiliaris sense cap relació amb el tabac negre. Arma blanca kantiana.

9 Monument monolític on na Dafne ha fet una inscripció. Vises sense cap ni peus. Tres de ràtzia. 10 Comença a sentir-se apolític. Aquesta figura és equiangula­r. Oasi negatiu. 11 Embarcació de petit format. La nota que repeteix. Títol universita­ri celsius o fahrenheit. 12 L’instrument de corda que és pecat capital. No dius ni sí ni no. Ens cal per respirar. 13 Est. Preposició que penetra. Banquets. 14 Ho percebia per l’oïda o bé per tot el cos. Bategada amb força.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain