La Vanguardia (Català)

Un jove s’inspira en la trama de ‘Por trece razones’

- F. PUIG

Un jove de 23 anys es va suïcidar diumenge passat al Perú i va deixar un parell de notes. En una donava instruccio­ns i els noms de les persones que havien d’escoltar uns àudios que havia deixat gravats a l’ordinador. La similitud amb la trama principal de la sèrie original de Netflix Por trece razones ha provocat certes reaccions de preocupaci­ó pel possible efecte contagi que poden provocar aquesta mena de continguts.

Segons informen mitjans locals, com La República i Perú 21, un jove enginyer industrial, Franco A.L.M., es va llançar des del quart pis de casa seva, a Arequipa, la segona ciutat més important del país, i va morir mentre el traslladav­en a un hospital proper. La policia va trobar dues notes suïcides a la seva habitació. En una donava instruccio­ns i els noms de les persones perquè escoltessi­n uns àudios, mentre que a l’altra s’acomiadava d’una noia que es diu Claudia, a qui deia que estimava i desitjava que li anés bé a la vida. Les primeres indagacion­s policials fan suposar que es tracta d’una decepció amorosa.

Por trece razones explica la història de Clay Jensen (Dylan Minnette), un estudiant que torna a casa després de l’escola i troba una caixa amb el seu nom que conté diverses cintes gravades per Hannah Baker (Katherine Langford), una companya de classe per la qual se sentia atret però que feia dues setmanes que s’havia suïcidat. En aquelles cintes la noia li explica les tretze causes per les quals va decidir llevar-se la vida.

Després de l’estrena de la sèrie, el març passat, Por trece razones s’ha convertit en un fenomen entre el públic adolescent i ha tornat a posar sobre la taula el debat de si parlar del suïcidi és recomanabl­e o no. La majoria dels experts consultats asseguren que els problemes no se solucionen amagant-los i que l’important és aprofitar aquest tipus de ficcions per treure el tema entre adults i adolescent­s i transmetre que hi ha moltes altres solucions abans d’arribar a aquesta situació extrema.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain