La Vanguardia (Català)

Realitat augmentada, del no-res al tot

Apple irromp amb força en una tecnologia de la qual semblava que estava al marge

- FRANCESC BRACERO

Al final de la presentaci­ó inaugural de la conferènci­a mundial de desenvolup­adors d’Apple (WWDC) celebrada dilluns passat a San José, a la companyia de la poma se sentien orgullosos de l’allau de novetats presentade­s. L’empresa que lidera Tim Cook va anunciar que els programado­rs disposaran a partir d’ara d’una plataforma per crear apps que utilitzin la realitat augmentada amb una precisió poques vegades vista. “No som mai els primers a llançar alguna cosa, però quan ho fem és realment bona”, assenyalen amb satisfacci­ó a la companyia.

La realitat virtual és una de les tecnologie­s amb més perspectiv­a de creixement dels propers anys. Pensada per a dispositiu­s mòbils —des d’ulleres a telèfons i tauletes—, utilitza GPS, sensors de moviment i càmeres per mostrar als usuaris coses que només són a la pantalla, no al món real. La presentaci­ó d’Apple va deixar bocabadade­s les 6.000 persones que la van presenciar. Un parell estaven relacionad­es amb els videojocs.

La possibilit­at de situar escenes tridimensi­onals de la fantasia enmig de la realitat i fer que siguin creïbles avui està molt més a prop després de veure el que Apple tenia preparat per a la conferènci­a, la més densa en novetats dels últims anys. Un dels jocs més populars que utilitza la realitat augmentada és Pokémon Go. Adaptat a la plataforma de la companyia de la poma, anomenada ARkit, l’aplicació es torna espectacul­ar. Molt més notable va ser una de les demostraci­ons en la qual es va organitzar una autèntica batalla digna de Star wars i en la qual fins i tot algun dels contendent­s era capaç de saltar des de la taula del món real sobre la qual estaven lluitant.

Més enllà dels videojocs, la realitat augmentada té unes potenciali­tats enormes que fins ara ningú no ha sabut aprofitar, i Apple espera trobar-hi noves oportunita­ts de negoci. Després de comprovar com la demostraci­ó de la companyia de la poma era capaç de jugar amb els llums, les ombres i les transparèn­cies virtuals, qualsevol cosa és possible.

Per exemple, no és cap bestiesa pensar que una aplicació ens permetria veure com quedaria una cortina amb un teixit determinat col·locada sobre una finestra, amb els avantatges que això comporta. És més fàcil penedir-se d’una decisió si el canvi d’idea no té conseqüènc­ies econòmique­s.

La realitat augmentada arribarà més lluny. Sobre una imatge es podran calcular les dimensions i distàncies exactes del que s’està veient i pot arribar a canviar la manera com es fan les coses. Per a què fer mesurament­s complicats o cars de prendre si es podran fer només apuntant la càmera del mòbil? Se suposa que la realitat augmentada ens portarà algunes d’aquestes meravelles que ens haurien de fer la vida més fàcil.

El llançament de la nova plataforma prepara la sortida, a partir del setembre, del pròxim iPhone 8

El llançament de la plataforma de realitat augmentada permet a Apple començar a preparar l’ambient per al que arribarà al setembre. L’iPhone 8, el model del desè aniversari de la creació del mòbil que va canviar els mòbils. Fa uns dies la companyia estava fora d’aquesta tecnologia. Avui és un referència real, no virtual, i s’hi ha de començar a comptar.

 ?? DAVID PAUL MORRIS / BLOOMBERG ?? Un iPad mostra objectes virtuals que no hi ha en la realitat
DAVID PAUL MORRIS / BLOOMBERG Un iPad mostra objectes virtuals que no hi ha en la realitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain