La Vanguardia (Català)

Andalusia s’acosta a la gratuïtat total en els estudis universita­ris

- ADOLFO S. RUIZ

Andalusia encara abarateix més els estudis universita­ris. Avui la presidenta, Susana Díaz, presentarà al Parlament la seva intenció de bonificar fins al 99% del cost de la carrera università­ria als estudiants que aprovin totes les assignatur­es en primera matrícula. Per Díaz, es tracta d’una mesura “que garanteix la igualtat d’oportunita­ts al marge de la situació econòmica de cada família”. En definitiva, reparar “el mal que va fer l’exministre d’Educació José Ignacio Wert, que va expulsar de la universita­t els fills dels obrers quan es va inventar la necessitat de mig punt més per accedir a les beques”.

Cada assignatur­a que l’alumne aprovi en primera matrícula es correspond­rà amb una assignatur­a bonificada el curs següent. Si n’aprova tres, se n’hi bonificara­n tres; si en tira endavant cinc, seran cinc les bonificade­s. I si un alumne aprova tota la carrera en primera convocatòr­ia, estudiar un grau universita­ri li haurà sortit per 760 euros en total, el cost del primer any. La iniciativa és compatible amb el sistema de beques i les bonificaci­ons per família nombrosa, perquè no té en compte el nivell de renda familiar. No es bonifica el 100% “perquè llavors el Govern central podria presentar recurs contra la mesura”, va dir Díaz ahir.

Els càlculs que ha fet la Junta assenyalen que es veuran beneficiat­s 30.000 alumnes i costarà uns 29 milions d’euros, el 2% del pressupost anual de les universita­ts. A banda dels graus universita­ris, també es bonificara­n els màsters habilitant­s (necessaris per accedir a un lloc de treball) i els no habilitant­s. “Cal premiar qui s’esforça, qui treballa i qui aprova”, va declarar Díaz.

L’anunci ha estat rebut amb escepticis­me per l’oposició. El PP assegura que “es tracta d’una altra operació de màrqueting de Díaz, que, mentre fa aquest anunci, deu més de 700 milions a les universita­ts”. A Podem i IU no els satisfà que aquestes bonificaci­ons siguin “tant per als fills de famílies benestants com per als de les menys afavorides”.

Els estudiants de les carreres científiqu­es i tecnològiq­ues també tenen dubtes. “És evident que no comporta la mateixa dificultat aprovar assignatur­es en unes carreres que en unes altres. Creiem que aquesta mesura pot empènyer la gent que comença a buscar els graus en què és més fàcil aprovar, cosa que repercutir­à en un abandoname­nt dels estudis més complexos”, assegura un portaveu de la prestigios­a, per difícil, facultat d’Enginyers de la Universita­t de Sevilla.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain