La Vanguardia (Català)

Vargas Llosa, guerra al populisme

El Nobel lidera un “llibre de combat” contra els grans demagogs, de Trump a Maduro

- FERNANDO GARCÍA

Mort el comunisme, que ja no espanta ningú perquè no convenç ningú, ara l’enemic a batre es diu populisme: un ens diabòlic i esmunyedís que s’escampa com un virus pel món sota pells tan diferents com l’extremisme de dretes encarnat per Donald Trump i l’esquerra radical liderada per Nicolás Maduro, passant per propostes intermèdie­s com les de la parella Kirchner a l’Argentina o el tàndem Lula-Rousseff al Brasil. Sense oblidar les diverses modalitats europees del fenomen, des de la de Marine Le Pen a França fins a la de Pablo Iglesias a Espanya, passant per la de Nigel Farage al Regne Unit. I sense deixar de banda tampoc expression­s nacionalis­tes o independen­tistes com la d’un sobiranism­e català que, si fos factible, convertiri­a Catalunya “en Bòsnia, i no en Dinamarca”. És el que proclama el Nobel de Literatura Mario Vargas Llosa en el pròleg d’ allò que el seu fill Álvaro –assagista i periodista– anomena “llibre de combat”; una obra coral de 16 escriptors, intel·lectuals i politòlegs hispans sota lideratge del Nobel de Literatura mateix. Es tracta d’El estallido del populismo (Planeta), presentat ahir a la Casa de América de Madrid.

és el populisme? L’autor de La ciudad y los perros i La fiesta del chivo ho defineix com la gran amenaça del moment; una “epidèmia viral, en el sentit més tòxic, que ataca igualment països desenvolup­ats i endarrerit­s”; una “degeneraci­ó de la democràcia que pot carregar-se-la des de dins”. És així mateix “la política irresponsa­ble” d’uns dirigents “que no vacil·len a sacrificar el futur a favor d’un present efímer”. I tot i que sol adoptar les màscares de l’extremisme d’un costat o l’altre, de vegades es manifesta sota contorns híbrids i des de partits moderats, cas del “Govern populista de Zapatero” –sosté Vargas Llosa– quan va negar la crisi i va eludir prendre mesures neces- sàries, amb nocives conseqüènc­ies per al país.

Entre els autors que el novel·lista peruà prologa al llibre destaquen, a més del seu fill, els periodiste­s cubans Yoani Sánchez i Carlos Alberto Montaner, l’acadèmic i polític xilè Mauricio Rojas, el novel·lista i diplomàtic colombià Plinio Apuleyo, l’opositora veneçolana María Corina Machado, l’historiado­r mexicà Enrique Krauze i, per Espanya, l’exdiputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo i l’economista Lorenzo Bernaldo de Quirós. Completen la llista el novel·lista Roberto Ampuero i l’economista Cristián Larroulet per Xile, l’escriptor Luis Schüler pel Brasil, el dirigent liberal Gerardo Bongiovann­i per l’Argentina, la politòloga Gabriela Calderón per l’Equador, el catedràtic de Literatura Juan Claudio Lechín per Bolívia i l’escriptor Sergio Ramírez per Nicaragua.

Encara que tots ells disparen contra uns i altres, tant el primer capítol (El caso Trump, d’Álvaro Vargas Llosa) com el subtítol insQuè

crit a la faixa del llibre –“L’obra imprescind­ible per entendre la gran amenaça de l’era Trump”– estan significat­ivament dedicats al president dels Estats Units: per Vargas Llosa pare, “un ultradretà” que, entre altres coses, pretén subjugar la premsa lliure; a parer de Vargas Llosa fill, un “antilibera­l de dretes” que “sap quines tecles tocar per allotjar-se al cor dels ciutadans ansiosos de protecció i empara” en un clima de por del futur. El també autor de Conversaci­ón

en la catedral, que en el seu sac de populismes hi fica a més els germans Castro o l’expresiden­t peruà Alan García, però també l’equatorià Rafael Correa, el bolivià Evo Morales i el nicaragüen­c Daniel Ortega, creu necessari i possible combatre amb cert èxit aquesta manera de fer política. Així ho provarien no només les derrotes polítiques de diferent grau que han tingut aquests líders llatinoame­ricans, sinó també una realitat a parer seu esperançad­ora davant l’actual mare de tots els populismes: l’ofensiva contra Trump, empresa pels grans mitjans dels Estats Units, amb The New York Times al capdavant. “És una mobilitzac­ió molt interessan­t d’una premsa que no ha estat mai militant, però ara denuncia amb claredat els excessos de la demagògia i l’oportunism­e de Trump”, va dir Mario Vargas Llosa en la presentaci­ó. Un altre element encoratjad­or seria l’empenta de contestaci­ons socials com el moviment popular sorgit al Brasil “contra la corrupció i el gangsteris­me”.

La periodista i blogaire cubana Yoani Sánchez va posar-hi un contrapunt per fer correspons­able del populisme –del sostenimen­t dels Castro en el cas cubà– una part de la premsa; en aquest supòsit, la dels diaris estrangers especialme­nt propensos a comprar els mites i falòrnies propagades des del Govern. Malgrat això, Sánchez va atribuir la principal força del castrisme a “un discurs que encisa i hipnotitza” i des del qual ofereix “seguretat enmig de la incertesa”, mentre branda l’espantall “de l’imperi i el seu brutal bloqueig”.

Mauricio Rojas va admetre la “responsabi­litat d’una part de les elits empresaria­ls” en la supervivèn­cia de certs populismes amb què els inversors de vegades s’alien per conveniènc­ia. Montaner va assenyalar que, si bé aquesta fórmula política avui està en auge en racons distants del planeta, “el populisme sempre va existir fins que a Amèrica del Nord es va instaurar un sistema igualitari i sense privilegis”. I altra vegada Vargas Llosa pare va reconèixer que, malgrat el contrapès de la premsa lliure i la resposta popular, la derrota definitiva del fenòmens “només vindrà amb el fracàs traumàtic d’unes polítiques irresponsa­bles que agreujaran tots els problemes socials i econòmics d’aquells països incauts rendits a l’encanteri populista”.

UNA LLISTA MOLT NOMBROSA El novel·lista fica al seu sac els Castro, Morales o Iglesias, però també Zapatero

EL PAPER DELS MITJANS Vargas Llosa destaca l’encoratjad­ora tasca dels mitjans dels EUA per combatre Trump

UNA OBRA CORAL El llibre ‘El estallido del populismo’ aplega 16 autors d’Amèrica Llatina i d’Espanya

 ??  ??
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? La veu del Nobel. Mario Vargas Llosa, amb G. Bongiovann­i a la seva dreta i el seu fill Álvaro i C.A. Montaner a la seva
esquerra
EMILIA GUTIÉRREZ La veu del Nobel. Mario Vargas Llosa, amb G. Bongiovann­i a la seva dreta i el seu fill Álvaro i C.A. Montaner a la seva esquerra
 ?? MARK MAKELA / GETTY ??
MARK MAKELA / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain