La Vanguardia (Català)

L’òpera arribarà demà en directe per primer cop a presons catalanes

- Redacció

Demà, dijous, uns 260 interns de la presó Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Barcelona), escoltaran en directe peces com Havanera ,de Carmen, de Bizet, i Me llaman la Primorosa ,d’ El barbero de Sevilla, de Giménez i Nieto, interpreta­des per la soprano Rocío Martínez, la mezzosopra­no Marisa Martins i el pianista Rodrigo de la Vera. Amb aquest recital s’estrenarà el Projecte de presons, una prova pilot que vol acostar l’òpera als presos.

És la primera vegada que es fa una iniciativa d’aquestes caracterís­tiques a Catalunya, impulsada conjuntame­nt per la Generalita­t i el Gran Teatre del Liceu i amb la col·laboració de l’Obra Social La Caixa, que es complement­arà amb una altra audició a Quatre Camins, a la Roca del Vallès (Barcelona), el dia 22 de juny. La iniciativa va ser presentada ahir pel president del Gran Teatre del Liceu, Salvador Alemany; el director general de Serveis Penitencia­ris de la Generalita­t, Amand Calderó; el secretari general de Cultura, Pau Villòria, i la directora artística del Liceu, Christina Scheppelma­nn.

Alemany va deixar clar que no volen que sigui un “tema puntual”, sinó que hauria de continuar en el futur en totes les presons catalanes, i va defensar que “la cultura no pot estar circumscri­ta només a un segment de la societat”. El mateix Alemany va remarcar que es tracta que la institució de la Rambla surti del seu perímetre habitual i deixi enrere “el tòpic elitista que sol tenir l’òpera” per fer “un servei a la societat del futur”.

Calderó va posar especial èmfasi en el fet que aquestes accions són molt “rellevants” de cara a la inserció dels presos, ja que contribuei­xen “a millorar les seves capacitats i a donar-los unes eines per a un futur millor”. Calderó va afegir que els interns han valorat especialme­nt el fet que els artistes siguin allà en directe, després que en ocasions anteriors ja haguessin pogut escoltar òpera a través d’enregistra­ments.

En la segona de les audicions, a Quatre Camins, repetirà Rodrigo de Vera al piano, acompanyat, aquesta vegada, pel tenor David Alegret i el baríton Carlos Daza, amb un programa que inclou peces de Mozart, Donizetti i Toldrà. En aquest cas, els duos, les àries i els romanços que s’han escollit tenen l’amor i l’amistat com a grans protagonis­tes.

Abans d’aquests recitals, els presos participar­an en una sèrie de tallers, coordinats per l’educadora social especialit­zada en música de cadascun dels centres, on treballara­n sobre les obres que escoltaran, sobre la història del Liceu i sobre els compositor­s escollits.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain