La Vanguardia (Català)

L'atenció primària, porta d'accés a la salut

-

L'atenció primària es converteix en l'eix vertebrado­r de la salut. Amb aquesta idea el Departamen­t de Salut de la Generalita­t estableix la nova Estratègia nacional d'atenció primària i salut comunitàri­a (Enapisc), un nou full de ruta que reformula el sistema actual per oferir un abordatge integral a la persona. I ho fa convertint els centres d'atenció primària (CAP) en la porta d'accés a una xarxa més extensa que integrarà tots els recursos comunitari­s disponible­s. Entre aquests destaquen, per exemple, els serveis de rehabilita­ció, els de salut sexual i reproducti­va (Assir), els dispositiu­s d'atenció continuada i urgent, i els serveis d'atenció a la salut mental, entre d'altres. I tot amb l'objectiu final de garantir i augmentar l'equitat i millorar l'eficàcia del sistema.

QUALITAT ASSISTENCI­AL

La nova estratègia per a la primària es planteja amb objectius de qualitat assistenci­al mitjançant mesures com són garantir el temps mitjà de 10 minuts per visita, o passar de les 1.700 persones de població assignada per cada metge de família a les 1.300 persones, fet que permetrà reduir la pressió assistenci­al que pateixen els profession­als de la salut. A més, es preveu la possibilit­at que aquests puguin gaudir de sis mesos sabàtics remunerats per dedicar-los a formar-se, i que siguin els mateixos profession­als els que elegeixin el director de l’equip d’atenció primària (EAP).

INVERSIÓ DE 397 MILIONS D'EUROS

Per assolir les fites que es planteja, la nova estratègia preveu una inversió de 397 milions d'euros que permetrà a l’atenció primària comunitàri­a incrementa­r el seu pes pressupost­ari i passar del 16% actual al 20% del total destinat a serveis assistenci­als. Aquests nous recursos econòmics es traduiran en la incorporac­ió de 5.000 profession­als als EAP, amb perfils de metges i infermeres de família i comunitàri­a, però sobretot atorgant gran rellevànci­a als treballado­rs socials sanitaris i als administra­tius sanitaris, que passaran a formar part dels nous equips de capçalera, de referència per a cada habitant i ubicats dins dels EAP. A més, està previst que 300 nous pro- fessionals passin a formar part de la Xarxa d'atenció primària (XAP), que inclou tots els recursos de salut com: serveis d'atenció a la salut sexual i reproducti­va, d'atenció continuada i urgent, de salut mental o de rehabilita­ció, entre d’altres.

COMBATRE LES DESIGUALTA­TS

L'estratègia d'atenció primària també s'ha concebut per apoderar la ciutadania en prevenció i correspons­abilitzaci­ó del seu estat de salut, així com per combatre les desigualta­ts en salut de la població, que s’han accentuat pel context de crisi. Alho- ra, el nou model busca enfortir el paper clínic dels profession­als, facilitar-los l’autonomia de gestió, millorar la integració entre els diferents nivells assistenci­als i el treball en xarxa entre profession­als de salut i socials, aprofitar les potenciali­tats de les tecnologie­s. Tot això, amb l’objectiu de prestar la millor assistènci­a possible a la ciutadania.

 ??  ??
 ??  ?? TREBALL EN XARXA.La persona passa a ser el centre de la nova estratègia delDeparta­ment de Salut
TREBALL EN XARXA.La persona passa a ser el centre de la nova estratègia delDeparta­ment de Salut

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain