La Vanguardia (Català)

Un quàquer armat amb una Leica

Apareix en castellà ‘Almas vivas’, el relat fotogràfic de la Guerra Civil del pacifista angloameri­cà Alec Wainman

-

“El meu pare va ser dels primers a adonar-se que la política de tolerància del Regne Unit i França davant Hitler i Mussolini ens portava al desastre. Per això va venir a Espanya a lluitar. Sabia que la causa republican­a era una causa per la qual valia la pena jugar-se la vida, una causa universal”. Serge Alternês és el pseudònim de John Wainman, fill d’Alec Wainman, voluntari anglocanad­enc a la guerra civil espanyola, un heroi oblidat, feliçment rescatat de l’oblit amb la publicació d’una selecció de les fotografie­s que va fer durant la contesa fratricida. El llibre Almas vivas (Milenio, 2017) recull més de 200 instantàni­es realitzade­s amb una petita Leitz Leica, segons Alternês, “fetes amb les pretension­s d’un fotògraf aficionat que fa fotografie­s per a un àlbum de records, que capta el que veu i tot el que passa al seu voltant”.

Tan sols un mes abans de la revolta militar, Alec Wainman arriba a Espanya per França a bord d’una ambulància de la British Medical Unit (BMI) en missió humanitàri­a. “Era un jove de 23 anys educat en la filosofia quaquerist­a, religiós, d’ideals pacifistes, però amb ganes de fer alguna cosa per frenar el feixisme”, explica Alternês, que ha completat el llibre amb el relat de l’estança de Wainman a Espanya, on li va ser molt útil el seu coneixemen­t de llengües, especialme­nt del rus, ja que havia estat agregat de l’ambaixada britànica a Moscou. Altres il·lustres col·laboradors del volum, com els historiado­rs Paul Preston i Josep Fontana, el crític Juan Manuel Bonet i els periodiste­s Ernest Alòs i Teresa Ferré, destaquen l’original mirada que Wainman té de la tragèdia espanyola, molt allunyada de les obres de fotoperiod­istes coetanis seus, perquè mostra la naturalita­t i la dignitat dels protagonis­tes que la viuen. “La seva mirada és diferent de la iconografi­a heretada difosa per mitjans i organismes propagandí­stics. És un testimoni sense censura oficial”, escriu Teresa Ferré.

L’ambulància del jove Wainman va recórrer els fronts de Madrid i Aragó, va rebre els camarades de la Brigada Lincoln, va conèixer els reclutats forçosos de la lleva del biberó ivasera Barcelona el maig del 1937 quan el PSUC s’imposa a les milícies anarquiste­s i del POUM. De les més de 2.000 fotografie­s que va anar guardant, el jove quàquer es fixa en el seu entorn d’hospitals, ferits i infermeres, però també capta imatges de la vida rural, de la rereguarda, de les fàbriques, i escenes de la vida quotidiana, com les persones que es congreguen a la fira del llibre de Barcelona. “És un relat que manté vives les ànimes de les persones que hi apareixen, civils, soldats i voluntaris internacio­nals, entre d’altres, amb tot el coratge, la passió i l’horror d’un país colpit per una guerra civil. És un homenatge a la República espanyola, la raó per la qual els voluntaris van venir aquí i per què cap altra guerra no ha mobilitzat

Wainman té una mirada molt allunyada de les obres dels fotoperiod­istes coetanis seus

mai tanta gent, de tants països i, especialme­nt, de tants cercles socials”, destaca Alternês.

Alec Wainman sempre va portar Espanya al cor, i va lamentar no haver adoptat la nacionalit­at espanyola a què tenia dret per la seva feina com a traductor al servei de premsa del Govern de la República, ja molt avançada la guerra. L’agost del 1938, començada la batalla de l’Ebre, Wainman contreu una hepatitis i és repatriat, i aconseguei­x passar els rodets camuflats entre material sanitari. Encara treballarà per acollir a Anglaterra un grup de nens bascos, i intel·lectuals, com per exemple el periodista Marcelino Sánchez i el dramaturg José Estruch, que van haver d’agafar el camí de l’exili. El quàquer s’incorpora al servei d’intel·ligència britànic i és destacat a Itàlia i Àustria.

 ?? ALEC WAINMAN ?? El cirurgià català González Aguiló conversant amb infermeres de l’SMAC (Spanish Medical Aid Committee)
ALEC WAINMAN El cirurgià català González Aguiló conversant amb infermeres de l’SMAC (Spanish Medical Aid Committee)
 ?? ALEC WAINMAN ?? Una dona fullejant una Bíblia a la Fira del Llibre de Barcelona el 1938
ALEC WAINMAN Una dona fullejant una Bíblia a la Fira del Llibre de Barcelona el 1938

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain