La Vanguardia (Català)

Cinema i política

El cinema de Mercè Conesa, a la Filmoteca, dins la Mostra de Films de Dones

-

El cinema documental de Mercè Conesa (Barcelona, 1953-2009) va tenir com a objectiu assenyalar la injustícia, especialme­nt durant el període franquista. Conesa no oblidava mai que, darrere dels fets nus, aquella acumulació de moments, drames i actituds sempre hi havia la mà amagada del poder. De vegades de manera evident; d’altres, en canvi, dissimulad­a en la vida quotidiana. Com a cineasta, no va ser mai neutral. S’implicava en els afers, prenent sempre com a punt de vista el dels desheretat­s de la societat.

La Filmoteca projecta avui dos del seus treballs: Quico Sabaté i Guerriller­os: 13 testimonio­s de la resistenci­a armada al franquisme, tots dos codirigits per Conesa i Bartomeu Vilà. La sessió, que començarà a dos quarts de set de la tarda, s’emmarca dins de les projeccion­s de la Mostra Internacio­nal de Films de Dones, que aquest any està de celebració perquè arriba a l’edició 25.

Bartomeu Vilà, col·laborador de Conesa, introduirà els dos treballs acompanyat de les periodiste­s Montserrat Minobis i Milagros Pérez Oliva. El documental Quico Sabaté, realitzat

dins del col·lectiu Penta, recrea els últims dies del guerriller urbà i il·lustra les seves aventures amb imatges d’arxiu i entreviste­s a diferents implicats i estudiosos de l’època. Guerriller­os (1977), d’altra banda, afronta l’evolució de la lluita armada contra el franquisme –urbana i rural– en un període molt concret: el de la postguerra, comprès entre el 1939 i el 1953. De nou, les imatges d’arxiu i entreviste­s són la base del treball de Conesa.

 ??  ?? La Mostra de Films de Dones recorda Mercè Conesa
La Mostra de Films de Dones recorda Mercè Conesa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain