La Vanguardia (Català)

Saluda el campió?

- Sergio Heredia

Ens ho recordaven alguns cronistes la setmana passada. Incloent-hi Basté. L’any 2005 el Barça guanyava la Lliga. I aleshores Samuel Eto’o va sortir a la gespa del Camp Nou i es va posar a vociferar: –Madrid, cabró, saluda el campió! Bona part del Camp Nou el va aplaudir. És cert, era un missatge de mal gust. Eto’o s’havia passat de rosca. Tant que n’hi va caure una de bona: 12.000 euros de multa i l’obligació de disculpar-se en públic. Eto’o va complir amb les dues obligacion­s. Després va continuar fent gols, acumulant títols i guanyant diners, aquí i a mig món. Encara avui hi ha desenes de persones vivint d’ell.

Dotze anys més tard, el Madrid es va adjudicar la Lliga. Va passar fa un parell de setmanes. I llavors un dels seus futboliste­s es va disposar a emular Eto’o, amb les seves derivades. Des de dalt de la Cibeles, Carvajal cridava: –Piqué, cabró, saluda el campió! I, a la plaça, molts aficionats reien i ho corejaven.

Episodis com aquest no deixaran de sorprendre’m. Se suposa que Carvajal i Piqué comparteix­en vestidor. Ho fan, per exemple, quan juguen amb la selecció espanyola.

Em pregunto: què es diran quan algun dels dos cometi un error durant un partit de la roja? S’abraçaran si cap dels dos aconseguei­x un gol?

Si a Eto’o li van caure 12.000 euros per insultar els blancs, com han pogut absoldre els insults de Carvajal?

El cas és que Carvajal va dir (gairebé) de tot a Piqué, i no li va passar res. Ningú no li va demanar que es disculpés (no ho va fer). I ningú no l’ha multat. El Comitè d’Antiviolèn­cia l’ha absolt. Fins i tot Piqué l’ha disculpat. –Estaven contents i ho havien de celebrar –va dir Piqué.

És cert, Piqué també n’ha fet de les seves en alguna celebració.

No vivim pas en el dret anglosaxó, que pren el precedent per bandera. La seva justícia busca episodis similars, i a partir d’aquí pren les seves decisions. El nostre és el dret continenta­l. Aquí el precedent no és decisiu. Però també pesa. Si a Eto’o li van caure 12.000 euros i el van obligar a disculpar-se, se suposa que això mateix se li hauria d’haver exigit a Carvajal. Sí o sí. PD1: “Si ho arribo a saber, no em disculpo”, deu haver pensat Eto’o, que avui juga a Turquia, si és que s’ha assabentat de la història. Al cap i a la fi, què són 12.000 euros per a ell?

PD2: Molt pocs aficionats van sortir a Canaletes després del triomf dels blaugrana a l’última Copa del Rei. Tot i això, entre ells es van colar dos seguidors que duien la samarreta del Reial Madrid. Lluny de caure en els insults, hi va haver rialles allà mateix. Una mica de bon humor sempre va bé.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain