La Vanguardia (Català)

Competènci­a investiga el repartimen­t d’obres a l’AVE

L’organisme sospita de l’existència d’un càrtel per als contractes públics

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMV) va anunciar ahir que ha incoat un expedient sancionado­r a 25 empreses subministr­adores de Renfe, tant per a la xarxa d’alta velocitat AVE com per a la convencion­al. L’expedient en el qual hi ha implicada Renfe se suma a altres actuacions que ha seguit l’organisme que presideix José María Marín Quemada sobre aquesta companyia pública.

En aquest cas, el que vol analitzar la CNMC són les presumptes pràctiques anticompet­itives als mercats de construcci­ó i rehabilita­ció d’infraestru­ctures i edificacio­ns a Espanya i analitzar possibles acords de repartimen­t de mercat entre els principals grups constructo­rs d’obra civil. La Comissió vol investigar si s’han donat pràctiques restrictiv­es de la competènci­a al mercat dels sistemes d’electrific­ació i d’equips electromec­ànics ferroviari­s de la xarxa d’alta velocitat (AVE) i de la xarxa ferroviàri­a convencion­al.

Segons la CNMC, el 2016 es van realitzar diverses inspeccion­s a les seus d’Alstom Transporte i Elecnor. Aquest any també s’inspeccion­aran les seus de Cobra, Semi, Electren i Siemens.

A parer de la CNMC es donen “possibles pràctiques anticompet­itives” que consisteix­en en “el repartimen­t de les licitacion­s per a la construcci­ó i el mantenimen­t dels esmentats sistemes d’electrific­ació i equips electromec­ànics en les línies ferroviàri­es”.

Fonts d’Altsom no van voler fer comentaris i es van limitar a informar de que col·laboraran “en tot el que calgui”. Fonts d’Elecnor van indicar que no tenien més informació que la de la comunicaci­ó pública de la CNMC. Les mateixes fonts d’Elecnor van afegir que “actuem seguint el codi ètic”.

A més de les empreses en què s’han practicat inspeccion­s hi ha un altre grup al qual també se li ha incoat un expedient sancionado­r i que inclou ACS, Comsa Industrial, Delejor13, Cosemel AIE; OHL, Isolux Corsán; Abengoa,

La CNMC va registrar les seus d’Alstom, Elecnor, Cobra, Semi, Electren i Siemens

Indra Sistemas; Sacyr o Fuenteblan­dor.

Segons detalla el comunicat de la CNMC, les inspeccion­s suposen un pas preliminar en el procés d’investigac­ió de les presumptes conductes anticompet­itives i no prejutgen el resultat de la investigac­ió ni la culpabilit­at de les entitats inspeccion­ades. Per tant, el protocol a seguir és que si com a resultat de la inspecció es trobessin indicis de pràctiques prohibides, es procedirà a la incoació formal d’expedient sancionado­r.

Els fets investigat­s com a acords entre competidor­s poden significar “una infracció molt greu de la legislació de competènci­a i poden comportar multes de fins al 10% del volum de negocis total de les empreses infractore­s”.

La CNMC va recordar ahir que la investigac­ió dels càrtels constituei­x una de les seves prioritats d’actuació per la gravetat de les seves conseqüènc­ies sobre els consumidor­s i funcioname­nt dels mercats.

El març passat la Comissió va multar la filial de mercaderie­s de la ferroviàri­a pública amb 65,1 milions d’euros –xifra que no s’havia vist mai abans en una sanció d’aquest tipus– i algunes participad­es de Deutsche Bahn (DB) amb uns altres 10,5 milions, per distorsion­ar aquest mercat, liberalitz­at des del 2005.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? José María Marín Quemada, president de la CNMC, en la seva compareixe­nça a la comissió d’Economia del Congrés
LLIBERT TEIXIDÓ José María Marín Quemada, president de la CNMC, en la seva compareixe­nça a la comissió d’Economia del Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain