La Vanguardia (Català)

Oportunita­t perduda?

En l’actual context polític, la comissió de reforma del finançamen­t autonòmic és una oportunita­t perduda

- Guillem López i Casasnovas Universita­t Pompeu Fabra

No puc entendre que en la conjuntura de falta d’encaix català amb la resta d’Espanya ni el Govern central ni bona part de la comissió d’experts no vegin en la reforma del finançamen­t autonòmic una oportunita­t. Aquesta reforma és una condició necessària, potser ja no suficient, per reencaixar el que està desencaixa­t: un règim foral que té plena capacitat fiscal sense participar en l’anivellame­nt, i una pretensió catalana, ignorada, d’obtenir més capacitat fiscal, tot i suportant un gran anivellame­nt.

Certament, no ajuda a resoldre el problema una comissió de reforma del finançamen­t en la qual totes les comunitats autònomes han aportat experts amb bandereta, ni una ponència marc de l’Estat en la qual costa identifica­r les autonomies com alguna cosa més que regions, on es considera que és l’Estat qui ha de recaptar tots els impostos i repartir al seu aire, un cop escoltades les comunitats pidolaires de les necessitat­s pròpies, des de la competènci­a entre elles i l’enfrontame­nt. En què es proposen assignacio­ns redistribu­tives no quantifica­des en valors absoluts sinó relatius, segons la disponibil­itat del Govern central, de recursos que es transferei­xen segons la liquiditat de qui gestiona els fons com si només fossin seus. En què no hi ha idees per compartir efectivame­nt els ingressos, que certament paguen els ciutadans però que es volen també “federals”, de les institucio­ns que represente­n els ciutadans als territoris. Cap voluntat d’aprofundir en l’assignació de l’IRPF, la capacitat fiscal pròpia i la responsabi­litat tributària.

Una proposta en què s’ofereixen copagament­s per als serveis autonòmics, blasmant políticame­nt qui els gestiona. Sense obertura de vies complement­àries lligades a la capacitat fiscal efectiva. En què no s’accepta que entre les necessitat­s de finançamen­t es troba el cost relatiu diferent entre territoris si és que es volen igualar prestacion­s reals efectives. En què es posa l’èmfasi en mecanismes de redistribu­ció entre territoris autonòmics (fetes pels mateixos que havien dit que el problema de cohesió era social i entre persones). En què s’ofereixen recursos que consoliden despesa per sempre més, que es poden gastar fins i tot en els factors que agreugen i no redueixen les desigualta­ts, i no compten amb cap exigència d’avaluació i condiciona­ment d’ús.

Aquests enfocament­s continuen donant per bo un ancoratge de suficiènci­a amb l’statu quo, d’un santa Rita el que es dona no es torna sense parangó, que deixa l’opció de més recursos en el sistema com a únic acord possible: acord que sembla que resol el curt termini (ningú hi perd). Però no el mitjà ni el llarg termini: es detecta el guany relatiu diferencia­l i es torna a començar a reclamar. Esclar que la política només existeix en el curt termini. I així ens va, constatant que els polítics compren vots avui per demà per a l’aprovació del pressupost mentre que els tècnics donem peu a que algú pensi que tots plegats emboliquem la troca.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain