La Vanguardia (Català)

Un avió militar de Birmània amb 120 persones a bord s’estavella al mar

- Hong Kong. Correspons­al ISIDRE AMBRÓS

Un avió militar amb 120 persones a bord, entre elles una dotzena de nens, es va estavellar ahir a les aigües del mar d’Andaman, al sud-est de Birmània. Els equips de rescat eren pessimiste­s ahir a la nit respecte a la possibilit­at de trobar superviven­ts, després d’haver trobat restes de l’aparell, segons els mitjans locals.

L’avió, un Y-8F-200 de fabricació xinesa, que va ser lliurat a les forces armades birmanes el març del 2016, amb només 809 hores de vol, havia sortit al voltant de les 13 h (hora local) de la ciutat de Myeik, al sud del país, i es dirigia a Rangun, la capital econòmica de Birmània.

Els controlado­rs aeris van perdre el contacte amb l’aparell poc després d’enlairar-se, a l’altura de la regió de Dawei. “La comunicaci­ó es va perdre de forma abrupta cap a les 13.35 h”, va assenyalar el general Min Aung Hlaing, cap de l’Exèrcit de l’Aire a Facebook, que va precisar que a l’avió hi viatjaven 106 passatgers, soldats amb les seves famílies, entre ells una dotzena de nens, així com catorze membres de la tripulació.

Es tracta d’un tipus de vols que l’exèrcit birmà organitza cada dues setmanes per transporta­r les famílies dels militars, segons van explicar fonts de les forces armades.

Poc temps després d’haver-se iniciat les tasques de rescat, en les quals participav­en sis vaixells i tres avions militars, els equips de salvament van localitzar restes del fuselatge a uns 200 quilòmetre­s de Dawei. Una troballa que elimina les esperances de trobar superviven­ts.

Les autoritats aeroportuà­ries apuntaven a una fallada mecànica com l’origen de l’accident. “Ens inclinem a pensar que va ser a causa d’un incident tècnic, ja que la visibilita­t era bona quan es va enlairar l’avió”, va indicar un oficial d’aviació civil de l’aeroport de la ciutat de Myeik al diari Irrawaddy. El seu comentari no és fútil. Reflecteix un dels principals problemes que afecten aquest empobrit país del sud-est asiàtic, que no és cap altre que la falta de mantenimen­t, encara que es tracti –com és el cas– d’un avió militar i això depengui de les forces armades, que conserven un enorme poder a Birmània. Una realitat que explicaria la quantitat d’accidents que tenen lloc cada any.

Els últims van ser el d’un avió militar que es va estavellar el febrer del 2016 i en el qual van morir cinc militars, i el d’un helicòpter el juny del 2016, on també van morir tots els ocupants.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain