La Vanguardia (Català)

La majoria absoluta de May perilla segons els sondejos

La premier guanyaria però sense majoria absoluta, segons un sondeig

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

Els enquestado­rs s’han equivocat tantes vegades que cal agafar les seves prediccion­s amb pinces. Però un sondeig a peu d’urna, al tancament ahir a la nit dels col·legis electorals a la Gran Bretanya, suggeria que l’aposta de Theresa May de convocar eleccions s’havia tornat en contra seu i els conservado­rs, sent el partit majoritari, patirien per assolir la majoria absoluta. L’SNP es va endur una patacada a Escòcia i el laborista Jeremy Corbyn va ser el gran triomfador. Els votants, un cop més, han protestat.

Tot i que les xifres no són definitive­s, l’enquesta conjunta dels canals de televisió BBC i ITV va situar els

tories entorn dels 314 escons (16 menys que en els aconseguit­s el 2015 i 12 per sota de la majoria absoluta), el Labour amb 266 (34 més que fa dos anys), l’SNP 34 (22 menys), i els liberaldem­òcrates 14 (sis més), amb l’UKIP completame­nt desaparegu­t. Un escenari semblant tindria enormes repercussi­ons sobre la negociació amb la UE, i podria obligar a un govern de coalició. S’obre un període de gran incertesa.

Se suposava que serien les eleccions del Brexit, pel Brexit i per al Brexit, una mena de segon referèndum extraofici­al, però han estat les eleccions de tot menys del Brexit. Amb la campanya interrompu­da per dos atemptats terroriste­s, han versat sobre la seguretat, l’austeritat, el model de societat. Han estat les eleccions de la postcrisi financera, les primeres en què els votants britànics acudeixen a les urnes completame­nt conscients de l’impacte sobre les seves butxaques i sobre les seves vides del col·lapse econòmic i el rescat dels bancs, de l’encongimen­t de les classes mitjanes i la mutilació de l’Estat de benestar. Més un conflicte generacion­al que de classes, al voltant de noves tribus com els nacionalis­tes i els globaliste­s, els ciutadans de casa i del món, les elits metropolit­anes i els que s’han quedat enrere. Les eleccions de la postverita­t, la postpolíti­ca, la postnormal­itat.

Theresa May va convocar els comicis no exempta d’oportunism­e, amb un avantatge de més de vint punts en les enquestes que apuntaven a una majoria aclaparado­ra. El seu objectiu era doble. Primer, en vista que havia heretat el poder després del referèndum sense passar per les urnes, obtenir un mandat personal per negociar un Brexit dur. I segon, destruir completame­nt un Partit Laborista que ja trontollav­a, robant-li centenars d’escons que trigaria dècades a recuperar i consolidar­ia els tories com els amos del poder per diverses generacion­s. Però el guió no s’ha complert necessària­ment al peu de la lletra, i ha fracassat en els dos capítols.

ELS CANDIDATS. May no ha fet una bona campanya i la seva imatge ha quedat devaluada. En una societat essencialm­ent conservado­ra (que només va votar el Labour quan es va reciclar de la mà de Tony Blair), molts no veuen Jeremy Corbyn amb l’entitat per ser primer ministre, no es fien d’ell per negociar el Brexit, i no volen un marxista a Downing Street. Una altra cosa són els joves i els intel·lectuals, però la

middle England del camp, els jubilats, els coronels retirats, els vicaris, els petits comerciant­s i les dames que es reuneixen a prendre el te i jugar a cartes, ho tenen molt clar. Experiment­s amb l’esquerra, com menys, millor. La primera ministra ho tenia sobre el paper molt fàcil, però ha fracassat de manera descomunal.

“Tothom té un pla formidable

Jeremy Corbyn, fins i tot fa poc objecte de ridícul, és el gran vencedor de la jornada

May no obté el mandat que demanava per negociar un Brexit i queda molt debilitada

fins que li donen un cop de puny a la boca”, diu el boxejador Mike Tyson, excampió dels pesos pesants. I May va començar a rebre patacades així que va sortir de la bombolla en què l’havien ficada els seus dos assessors totpoderos­os, Nick Timothy i Fiona Hill, que ja van ser els seus guardaespa­tlles al Ministeri d’Interior. Incapaç d’improvisar, el contacte amb els votants i els periodiste­s li va produir al·lèrgia. Es va negar a participar en els debats televisats. La seva imatge robòtica va fer que rebés el sobrenom de Maybot.

Mirallet, mirallet, qui està millor preparat per encapçalar un govern fort i estable?... L’estratègia inicial va ser convertir la campanya en un culte a la personalit­at de May, la nova Thatcher, la dama de ferro del segle XXI, la més qualificad­a per posar la Unió Europea al seu lloc quan comencin les negociacio­ns del Brexit. Però el pla es va ensorrar així que les enquestes es van començar a estrènyer. De vint punts a quinze, de quinze a deu... No va estar mai per darrere, però es va esqueix, campar el pànic a les files conservado­res quan alguns sondejos fins i tot van suggerir la possibilit­at d’un Parlament sense majoria absoluta. La premier va haver de renunciar a la seva polèmica proposta que l’Estat es quedi els habitatges de les persones grans que hagin de rebre assistènci­a, i això va fer recordar que també havia fet marxa enrere en el pressupost, i fins i tot en el Brexit (originalme­nt va defensar la permanènci­a en la UE). Els atemptats van posar en relleu l’impacte de les retallades en la policia. Se la va acusar de volàtil, insegura, enfos- indecisa, obsessiona­da pel control, tenaç però mediocre, massa propera a Trump.

Mentrestan­t Jeremy Corbyn partia d’unes expectativ­es tan baixes que l’únic que podia fer era pujar. La campanya laborista, embolicada en un cert amateurism­e, no ha estat exempta d’errors d’organitzac­ió i gestió, d’oportunita­ts perdudes, però el diputat per Islington té quatre dècades d’experiènci­a a l’hora de trucar a les portes, i es va sentir còmode. El seu radicalism­e va ser tamisat, va oferir als joves l’esperança d’una societat diferent, i en els mítings era aclamat com una estrella pop. Es va guanyar el respecte de la premsa neutral, i de molts laboristes que el considerav­en una causa perduda. Però va continuar sense convèncer a la Middle England conservado­ra, a la que decideix les eleccions.

L’UKIP desapareix completame­nt, però els seus vots es reparteixe­n entre ‘tories’ i Labour

Passen de sis diputats a catorze amb el seu missatge anti-Brexit i pro-Europa

ELS PROGRAMES. Convençuda que el Brexit és conseqüènc­ia de la ira de les classes treballado­res de l’Anglaterra industrial, Theresa May va procurar situar-se a meitat de camí entre el nacionalis­me i el globalisme, negant tant l’esquerra socialista com la dreta llibertàri­a. Va adoptar una política identitàri­a i populista, oferint una pujada del salari mínim, controls dels preus de l’energia, representa­ció dels treballado­rs en els consells d’administra­ció de les empreses, mentre feia seu el llenguatge antiimmigr­ació i antagonist­a cap a Europa propi de l’UKIP. Al sector més ampli del seu partit no li va agradar que qüestionés la infal·libilitat del lliure mercat, ni renunciés a l’individual­isme thatcheris­ta. Família, bandera i pàtria.

La fallida intel·lectual de la dreta i la seva incapacita­t per trobar una solució al crac financer que no sigui l’austeritat va fer, paral·lelament, que el manifest laborista semblés moderat, i que la seva proposta de nacionalit­zacions parcials dels serveis públics, construcci­ó massiva d’habitatge social, matrícules università­ries gratuïtes per a tothom i inversió keynesiana en transport, educació i sanitat no posés els pèls de punta. Corbyn va semblar entaular més les batalles del passat contra Thatcher que les del futur contra els robots i els efectes de la globalitza­ció. I va ser premiat a les urnes molt més del que ell mateix podia imaginar. El seu lideratge ha sortit reforçat. La seva visió del Labour com un autèntic partit d’esquerra ha estat vindicada.

 ?? PAUL ELLIS / AFP ?? La BBC va projectar els resultats del seu sondeig a peu d’urna a la seva seu londinenca: May obtindria 314 escons, davant els 330 actuals
PAUL ELLIS / AFP La BBC va projectar els resultats del seu sondeig a peu d’urna a la seva seu londinenca: May obtindria 314 escons, davant els 330 actuals
 ?? MATT CARDY / GETTY ?? Theresa May i el seu marit surten del seu col·legi electoral, a l’oest de Londres, després de dipositar-hi el vot.
MATT CARDY / GETTY Theresa May i el seu marit surten del seu col·legi electoral, a l’oest de Londres, després de dipositar-hi el vot.
 ?? LINDSEY PARNABY / AFP ?? Una dona introdueix la seva papereta en una urna establerta en el club de boxa d’East Hull, a Kingston-Upon-Hull (nord d’Anglaterra)
LINDSEY PARNABY / AFP Una dona introdueix la seva papereta en una urna establerta en el club de boxa d’East Hull, a Kingston-Upon-Hull (nord d’Anglaterra)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain