La Vanguardia (Català)

El referèndum s’anuncia per a l’octubre i preguntarà per una república catalana

Puigdemont revela avui la pregunta i la data en un acte que espera que no susciti una querella del fiscal, ja que no va acompanyat de firma

- JOSEP GISBERT CARMEN DEL RIEGO Barcelona/Madrid

El president Carles Puigdemont i el vicepresid­ent Oriol Junqueras anunciaran avui, acompanyat­s de tot el Govern, la pregunta i la data del referèndum que tenen intenció de celebrar. La data serà l’1 o el 8 d’octubre, i la pregunta es formularà sobre un Estat en forma de república. Com que només és un acte públic, el Govern espera que la Fiscalia no actuï.

Data i pregunta. Avui l’escena política espanyola està pendent d’aquestes dues paraules. Que Carles Puigdemont reveli el dia de celebració del referèndum a Catalunya i el contingut de la pregunta amb què els ciutadans s’hauran de pronunciar sobre la independèn­cia. La cita, amb tota solemnitat, és a les 9.30 h del matí al Palau de la Generalita­t, amb una reunió extraordin­ària del Govern i una declaració institucio­nal posterior del president de la Generalita­t i el vicepresid­ent del Govern, Oriol Junqueras, acompanyat­s pels diputats de Junts pel Sí i la CUP, que marcarà l’inici oficial de la via unilateral després de la negativa formal de Mariano Rajoy a pactar els termes i les condicions de la convocatòr­ia de la consulta.

La data més probable que s’anunciarà és la del diumenge 1 d’octubre, malgrat que no està descartat completame­nt el dia 8, una setmana després. I, pel que fa a la pregunta, tot indica que s’optarà per una fórmula de consens que requereixi els ciutadans si volen que Catalunya es converteix­i en un “Estat independen­t en forma de república”. L’enunciat seria una síntesi entre el desig d’ERC i la CUP que la pregunta incorporés el terme república ila preferènci­a del PDECat que parlés d’Estat o de país, i s’hi hauria arribat després d’un intens debat intern en què fins i tot s’hauria discutit sobre si el tractament a donar als votants havia de ser de vostè (vol) o de vós (voleu).

Independen­tment de la fórmula, el fet és que l’anunci de la data i la pregunta suposa un pas endavant que ha despertat la màxima expectació i que marcarà l’esdevenir de la política catalana i espanyola, amb l’horitzó d’un més que previsible xoc institucio­nal per al qual ahir totes les parts es començaven a preparar. Carles Puigdemont, per exemple, va aprofitar la inauguraci­ó del Congrés Català de Comptabili­tat i Direcció a l’Iese per defensar, davant uns 400 empresaris, la plena viabilitat d’una Catalunya independen­t i reafirmar la seva voluntat de mantenir, malgrat l’acte d’avui, la porta oberta al diàleg i la negociació amb l’Estat sobre el referèndum “fins a l’últim minut de la pròrroga”. “Ens asseurem en el moment que faci falta”, va subratllar, malgrat que no va evitar mostrar-se escèptic: “Jo ho desitjo, però no ho espero”.

Va ser un propòsit de deixar les portes obertes al diàleg que va completar la consellera de Presidènci­a, Neus Munté, amb una crida al Govern espanyol a respectar la voluntat majoritàri­a que hi ha a Catalunya a favor de la celebració de la consulta. “Ens agradaria a molts ciutadans de Catalunya una resposta que passés pel respecte a una majoria parlamentà­ria, a una majoria social, amb relació a una qüestió tan senzilla com és poder votar, com és poder fer un referèndum i poder decidir sobre el nostre futur polític”, va remarcar amb referència a la reacció que, a parer seu, seria desitjable del Govern espanyol a l’anunci de la data i la pregunta.

El Govern, en aquest sentit, espera que el pas que faci avui no li porti cap conseqüènc­ia des de l’òptica judicial, perquè, malgrat que es reunirà, no adoptarà cap acord formal, justament perquè l’Estat no tingui cap excusa per recórrer contra res. “És un acte que té a veure amb el compromís ferm del Govern de la Generalita­t, del conjunt del Govern, d’una majoria parlamentà­ria i amb relació a un compromís que hem as-

L’acte obrirà la via unilateral després de la negativa oficial de Rajoy a l’acord

El Govern confia que no hi hagi recurs perquè no s’adopta un acord formal

Munté demana respecte per a la majoria que vol decidir el futur a les urnes

sumit i que hem afirmat que tirarem endavant i durem a terme”, va emfatitzar la consellera de Presidènci­a.

El Govern espanyol, per la seva banda, es mantenia a l’expectativ­a precisamen­t de l’actuació de la Generalita­t per concretar la seva resposta. “Serà l’anunci d’un anunci d’alguna cosa que ja veurem com s’articula”, va assenyalar el ministre de Justícia, Rafael Catalá, que era a Barcelona i que es va mostrar partidari d’“actuar en conseqüènc­ia” amb l’anunci del president de la Generalita­t. Fonts de l’Executiu del PP asseguren, en aquest context, que està preparat per actuar en el moment en què es concreti alguna mesura que vagi en contra de la Constituci­ó o de les sentències del Tribunal Constituci­onal, que té suspeses totes les decisions relatives al procés sobiranist­a. Tot i això, des del mateix Govern central es precisa que no tot és recurrible, perquè no es comet cap delicte per pensar o per fer anuncis, sinó només per fer efectius actes que siguin contraris a la legalitat.

Malgrat que l’acte d’avui no derivi en cap recurs als tribunals, el Gabinet de Rajoy continua llançant, de tota manera, advertènci­es. Així, i amb relació a l’acord marc de la Generalita­t sobre l’homologaci­ó d’empreses per al subministr­ament d’urnes contra el qual la Fiscalia ha interposat una querella, el secretari d’Estat d’Administra­cions Territoria­ls, Roberto Bermúdez de Castro, va llançar un missatge dirigit a les empreses que s’han presentat i, malgrat que va reconèixer que l’acord és legal, va avisar: “Si jo fos un empresari, tindria molt clar que quan em presento a un concurs em presento per a una cosa legal”.

 ?? RUBÉN MORENO ?? Carles Puigdemont va inaugurar ahir el Congrés Català de Comptabili­tat i Direcció a l’Iese
RUBÉN MORENO Carles Puigdemont va inaugurar ahir el Congrés Català de Comptabili­tat i Direcció a l’Iese

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain