La Vanguardia (Català)

El Constituci­onal anul·la i desacredit­a l’amnistia fiscal

El tribunal diu que la norma legitima “els qui van incomplir el seu deure de tributar” La decisió no afecta els contribuen­ts acollits al decret de Montoro

- Madrid DANI DUCH

El TC acusa Hisenda d’avalar el frau fiscal amb la mesura aplicada

L’Alt Tribunal deixa la porta oberta a altres fórmules d’amnisties fiscals

Clatellada del Tribunal Constituci­onal (TC) a Hisenda. La sentència dictada ahir per unanimitat anul·la l’amnistia fiscal aprovada pel departamen­t de Cristóbal Montoro perquè tomba l’ús del decret-llei per a aquesta matèria. Però la decisió –de la qual ha estat ponent el magistrat Andrés Ollero– no suposa una revisió global de la mesura aprovada llavors.

Tot i així, la sentència recull afirmacion­s molt dures cap a la decisió del Govern. Sosté, per exemple, que l’adopció de mesures que “en lloc de servir a la lluita contra el frau fiscal s’aprofiten del mateix amb el pretext de l’obtenció d’uns ingressos” extres en situacions de crisi “suposa l’abdicació de l’Estat davant la seva obligació de fer efectiu el deure de tots de presentar-se al sostenimen­t de les despeses públiques”. Hi ha un deure “de justícia” que es trenca d’aquesta manera i es legitima els qui actuen “de forma insolidàri­a” incomplint “el seu deure de tributar d’acord amb la seva capacitat econòmica”

Tampoc no admet el TC com a legitimaci­ó de l’amnistia fiscal la necessitat d’ajustar el dèficit públic per complir amb el principi d’estabilita­t pressupost­ària compromès amb Brussel·les. Aquest seria “un requisit necessari però en cap cas suficient”.

Però malgrat tota aquesta càrrega crítica, el resultat pràctic de la sentència no té efectes retroactiu­s i es redueix a una desqualifi­cació del mètode seguit, el decret-llei, a l’estimar el Constituci­onal que per aquesta via no es pot regular aquesta matèria. Fer-ho –sosté el TC– és inconstitu­cional. I això perquè contravé l’article 86.1 de la Constituci­ó, que prohibeix acudir al camí ràpid del decret-llei en els casos en què resultin afectats “de forma rellevant o substancia­l” els deures previstos en el títol primer de la Constituci­ó, entre els quals “el deure constituci­onal de contribuir al sostenimen­t de les despeses públiques”.

No s’han acabat necessària­ment, per tant, les mesures d’amnistia fiscal. Podran regular-se per llei. Però no per decret-llei. I en tot cas, el Govern que tingui una iniciativa similar per llei, haurà de comptar amb prou suport parlamenta­ri. A més, haurà de gaudir de no poca determinac­ió política, perquè el Tribunal Constituci­onal duu a terme una crítica de fons, i de principis, a l’essència mateixa de les amnisties fiscals, perquè estima que resulten injustes.

El TC ha recollit en la seva sentència diversos extrems al·legats pel recurs. En aquest sentit, s’acull a l’argument que la regularitz­ació es va permetre a un tipus reduït, el 10%, i que els qui s’hi van acollir van quedar exempts de la imposició d’interessos de demora i de sancions administra­tives o penals. El TC, al seu torn, critica que l’amnistia fiscal va permetre “l’incomplime­nt dels deures formals i materials derivats del naixement de l’obligació tributària”. I també subratlla que la regularitz­ació va convertir les quantitats per les quals es va tributar “en renda declarada a tots els efectes”.

El Constituci­onal considera que les disposicio­ns del decret-llei del 2012 “han incidit directamen­t i substancia­lment en la determinac­ió de la càrrega tributària que afecta tota classe de persones i entitats físiques i jurídiques (...), al substituir les quantitats que (...) s’haurien meritat per les rendes generades –encara que ocultades a la hisenda pública– per un gravamen únic del 10%” exempt de les esmentades conseqüènc­ies d’interessos, recàrrecs o sancions. I és per això que la norma anul·lada “ha afectat l’essència mateixa del deure de contribuir al sostenimen­t de les despeses públiques”.

 ?? / ARXIU ?? El TC retreu al Govern que “abdiqués” en les seves obligacion­s més bàsiques
/ ARXIU El TC retreu al Govern que “abdiqués” en les seves obligacion­s més bàsiques

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain