La Vanguardia (Català)

L’IBI s’apujarà a Barcelona per als pisos de 300.000 € de valor cadastral

L’increment de l’impost només afectarà els propietari­s d’immobles amb un valor cadastral de més de 300.000 euros

- DAVID GUERRERO Barcelona

La revisió del valor cadastral dels immobles de Barcelona no tindrà efectes immediats a les butxaques de la gran majoria de propietari­s d’habitatges a la ciutat. El 96,4% pagaran el mateix rebut de l’impost de béns immobles (IBI) l’any que ve. Alguns fins i tot notaran una rebaixa en el cas que el valor cadastral del seu habitatge hagi vaincremen­tat riat a la baixa respecte als nivells del 2002, el valor vigent fins ara a la ciutat.

La pujada del rebut de l’IBI afectarà el 3,6% de propietari­s, els que tenen habitatges amb un valor cadastral de més de 300.000 euros, cosa que es tradueix en un valor de mercat per sobre dels 600.000 euros, segons els càlculs de l’Ajuntament. Seran uns 24.000 habitatges els que notaran l’increment del rebut amb un 6% anual com a màxim, tal com estableixe­n les últimes ordenances fiscals aprovades.

Encara que cada habitatge respon a unes caracterís­tiques concretes, s’identifiqu­en tendències per barris. A Tres Torres l’IBI pot sortir uns 40 euros més car. En canvi, Vallbona (Nou Barris) i Vallvidrer­a (Sarrià-Sant Gervasi) poden arribar a registrar una bai- xada del rebut del voltant de 100 euros. El motiu de la baixada és la pèrdua de valor cadastral.

De fet, el 47% del total d’immobles de la ciutat ha perdut valor aquests últims anys. El descens s’ha notat especialme­nt als barris més vulnerable­s. “Des de l’anterior revisió hi ha hagut una bombolla i una punxada, dos efectes contraposa­ts al mercat immobiliar­i que han deixat preus molt desiguals i que han provocat que hi hagués gent pagant molt més del que costava el seu pis”, apunta el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello.

L’actualitza­ció de la ponència de valors cadastrals que ha fet el Ministeri d’Hisenda ha donat com a resultat un increment global del valor dels immobles de la ciutat del 19% de mitjana, molt per sota del 112% que es va registrar en l’anterior revisió, el 2001. Si el valor cadastral ha donat com a resultat una baixada, els propietari­s el notaran de manera immediata a partir de l’any que ve. Els que registrin una pujada, en canvi, Pisarello assegura que serà “de manera gradual”. La ponència cadastral dona de marge fins al 2027.

Tots aquells que tinguin un immoble amb un valor cadastral inferior als 300.000 euros però s’hagi el valor del seu habitatge respecte a l’anterior revisió hauran d’acabar actualitza­nt el que paguin de l’IBI els pròxims anys. L’única cosa clara de moment és que no serà el 2018, i la incògnita és com es repartirà després en el temps. “Caldrà arribar a un acord polític en el futur”, conclou Pisarello.

L’oposició critica que es parli de congelació de l’IBI a nivell residencia­l i no es concretin les aplicacion­s per als usos industrial­s i culturals, entre d’altres. La portaveu adjunta del grup municipal demòcrata va alertar ahir que “l’augment del valor cadastral també afectarà la plusvàlua i l’impost de patrimoni, i tot això tindrà un fort impacte en el preu dels pisos i dels lloguers”. El líder d’ERC, Alfred Bosch, va demanar que s’arribi a un pacte de ciutat perquè no repercutei­xi en la ciutadania l’augment d’impostos. “Que el govern presenti la seva proposta i no traslladi la pressió als grups de l’oposició”, va reclamar Bosch.

L’aplicació del nou cadastre a l’IBI provocarà una reducció de 30 milions d’euros en la recaptació de l’Ajuntament. Pisarello considera que es podrà compensar amb l’impost de plusvàlues.

Prop de la meitat dels immobles han perdut valor després de la revisió feta pel Ministeri d’Hisenda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain