La Vanguardia (Català)

El Barça debat si ha de ser menys auster per poder fitxar

Debat al club sobre la conveniènc­ia o no de relaxar el control de la despesa

- JOAN JOSEP PALLÀS

La junta directiva actual, portadora de la bandera del rigor econòmic des que va arribar al club, podria plantejar-se corregir el seu llibre d’estil per emprendre la sèrie de costoses operacions econòmique­s que apareixen al seu horitzó. La massa salarial de la plantilla, en si mateixa altíssima, experiment­arà un nou augment amb la imminent renovació de Leo Messi, i a aquest increment hi haurà de sumar el cost dels tres fitxatges que segons l’opinió dels serveis tècnics del club caldrà fer per estar a l’altura de la competènci­a. A tot aquest considerab­le import cal afegir-hi les amortitzac­ions d’operacions anteriors, no totes exitoses, com s’ha pogut comprovar en la temporada que tot just s’ha acabat.

La comissió econòmica del club, òrgan col·legiat de caràcter consultiu format per socis del club de provat prestigi en la gestió econòmica (presidida per Carles Tusquets i formada per Antoni Esteve Cruella, Joan Lluís Garcia i Josep Maria Xercavins), va ser la primera de reflexiona­r sobre els desafiamen­ts d’índole econòmic que s’entreveuen en el futur immediat del club. De fet, aquesta comissió, atenent els paràmetres fixats per la modificaci­ó estatutàri­a impulsada per la directiva de Sandro Rosell l’any 2013, plantejava fa poques setmanes la necessitat que el club fos prudent en els fitxatges d’ara endavant i parés més atenció al planter com a solucions per contenir la despesa. L’alternativ­a hauria de ser plantejar-se l’ampliació de la ràtio. És a dir, la comissió econòmica, com a reflexió i mai com a recomanaci­ó, exposava la dificultat d’afrontar a partir de la pròxima temporada segons quins desemborsa­ments sense incomplir els paràmetres d’austeritat fixats als estatuts, oferint com a sortida la contenció o l’ampliació de la ràtio. Cal recordar en aquest punt que el deute net del club (271,4 milions d’euros en l’exercici 2015-2016) no pot superar l’ebitda (benefici abans d’interessos, impostos, depreciaci­ons i amortitzac­ions) multiplica­t per dos, una condició el compliment de la qual podria estar en perill la pròxima temporada. Per maniobrar amb més marge, a la directiva li quedaria ampliar la ràtio modificant altre cop els estatuts, possibilit­at ja avançada per Mundo Deportivo, en una intervenci­ó que només seria efectiva amb una votació i aprovació prèvia de l’assemblea de compromiss­aris. Normalment aquesta assemblea se celebra al mes d’octubre o novembre. Els qui defensen que només relaxant el control de la despesa el Barça podrà competir en igualtat de condicions amb els grans clubs europeus solen recordar l’episodi de la temporada 2015-2016, quan se li va negar a Luis Enrique la possibilit­at d’adquirir Nolito al mercat d’hivern precisamen­t per no incomplir els estatuts. Fer-ho durant dues temporades consecutiv­es suposa el cessament immediat de la directiva que contravé la normativa.

La directiva actual, que manté vacant la vicepresid­ència econòmica des de la dimissió de Susana Monje, ha celebrat aquesta temporada dos èxits des del punt de vista econòmic, el patrocini de Rakuten i l’ampliació i millora substancia­l del seu contracte amb Nike. Caldrà veure si les dues circumstàn­cies, sumades al que el Barça ingressa pels drets de televisió i a altres fonts de riquesa (per exemple, la venda de jugadors com Arda Turan, Mathieu o Munir, entre d’altres), aconseguei­xen compensar i equilibrar els comptes que venen.

També caldrà parar atenció a l’evolució de l’Espai Barça, remodelaci­ó integral de l’estadi i els seus voltants aprovada per referèndum amb un cost que puja a 600 milions d’euros. Es va repetir per activa i per passiva que no s’iniciaran les obres que afecten el Camp Nou fins que el deute baixi als 200 milions. “No iniciarem cap projecte que impliqui una gran inversió sense tenir el deute en 200 milions. No posarem en risc el futur esportiu del club, ni vendrem un pam de patrimoni”, va dir el president Bartomeu el dia de la presentaci­ó del projecte. És oportú en aquest sentit recordar que el finançamen­t de l’Espai Barça es dividia en tres: un terç procedent del naming rights (cognom publicitar­i del qual el club espera ara treure un pessic més gran respecte a la previsió inicial), un altre terç finançat a través de crèdit bancari i un tercer assumit per les arques del club sorgit d’un hipotètic superàvit en els pròxims exercicis, sens dubte el gran repte de la directiva actual.

 ?? DAVID RAMOS / GETTY ?? L’irregular rendiment dels últims vuit fitxatges (Alcácer, Denis, Digne, Turan, Cillessen, Vidal, Gomes i Umtiti) dificulta amortitzar-los
DAVID RAMOS / GETTY L’irregular rendiment dels últims vuit fitxatges (Alcácer, Denis, Digne, Turan, Cillessen, Vidal, Gomes i Umtiti) dificulta amortitzar-los

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain