La Vanguardia (Català)

Una altra vegada Thiem

Nadal disputa la semifinal contra l’austríac, l’únic que l’ha guanyat aquest any en terra

- ALFRED BELLOSTAS

Primer va ser Barcelona, després Madrid, a continuaci­ó va arribar Roma, i ara serà París on Rafa Nadal i Dominic Thiem protagonit­zaran un nou xoc on el rei de la terra batuda tindrà al davant l’únic tennista de la nova fornada que ha demostrat ara per ara capacitat per plantar cara als tres grans, i que arriba a semis després de derrotar Djokovic.

“Ara ve el més complicat”. Rafael Nadal té tota la raó del món quan parla dels dos últims partits que li falten per aconseguir el seu desè títol a Roland Garros. Són figues d’un altre paner.

L’escenari era impensable per al millor tennista espanyol de la història, que s’ha situat entre els quatre millors del primer Grand Slam de la temporada sense cedir ni un set i en menys de vuit hores per arribar a la semifinal que l’enfrontarà a l’austríac Dominic Thiem. Aquesta dada té la seva importànci­a perquè Nadal, més que guanyar, ha escombrat tots els seus rivals: cinc partits (contra Paire, Haase, Bassilaixv­ili, Bautista i Carreño) a una mitjana d’1,6 hores per xoc. Mínim desgast, màxima rendibilit­at. Després d’un 2016 per oblidar, un excel·lent inici de la temporada, amb final a l’Open d’Austràlia i Miami –on el seu amic Federer el va apartar del títol–, i un rendiment espectacul­ar en terra, amb victòries a Montecarlo i Madrid, i també al Trofeu Comte de Godó, han catapultat la seva confiança fins a l’infinit. Nadal se sent segur de si mateix. La pilota corre com li agrada i només parla de detalls quan se li comenta què podria millorar en el futur.

Aquesta és la situació abans del partit que avui l’enfrontarà a Thiem, el rival més complicat amb qui s’ha trobat a l’argila francesa aquest any. “Pica molt molt fort la pilota, és un jugador potent que et deixa poques opcions. Contra ell cal jugar llarg, obligar-lo a jugar en posicions incòmodes”, explica el balear, conscient que el seu rival “és molt complet”. “És un jugador amb una gran projecció, cridat a guanyar algun dia aquest torneig. Tant de bo no sigui aquest any”.

En certa manera, els partits entre Nadal i Thiem s’han convertit en un clàssic en terra. El d’avui serà el quart en menys de dos mesos, cosa que proporcion­a als dos jugadors nombroses dades del rival. El manacorí va ser millor a Barcelona i Madrid, on va dominar clarament les respective­s finals, però va ser superat també sense discussió als quarts de final de Roma fa tres setmanes. Nadal va arribar a aquell instant després d’encadenar tres títols seguits, cosa que el va desgastar mentalment. “He estat a la pista cada dia durant les últimes setmanes i el meu rival ha estat molt agressiu, i ha picat molt fort la pilota”, va explicar llavors. Després d’aquella derrota, el quart cap de sèrie se’n va anar a Mallorca i va desconnect­ar: família, golf, pesca. El parèntesi li va servir per relaxarse i afrontar Roland Garros en la millor disposició possible. Els resultats ho confirmen.

Dominic Thiem arriba a la seva segona semifinal seguida a Roland Garros. I ho fa com Nadal: impol·lut després de vèncer Tomic, Bolelli, Johnson, Zeballos i Djokovic. L’any passat la va perdre contra el serbi, després campió. Abans-d’ahir es va venjar i el va eliminar en tres sets, amb set en blanc final. Pocs poden dir-ho. Günter Bresnik, el seu entrenador, el veu preparat per a grans objectius, però és conscient que, de moment, s’ha trobat un grup de jugadors llegendari: Federer, Nadal, Djokovic... Tot i això, sap que la seva hora és a prop.

“M’enfrontaré a l’oponent més dur de Roland Garros de tots els temps”, va assegurar l’austríac (23 anys). Thiem ho té clar: “No et pots defensar de la dreta de Nadal tota l’estona. He de veure què faig per no regalar-li les seves posicions favorites. Té un dels millors cops del tennis”.

Bresnik sap que el seu deixeble encara ha de consolidar el seu estatus. Però al circuit tothom el respecta. La seva projecció és innegable. Ara es tracta de modelar el seu caràcter, endurir-lo. A Roma, per exemple, va sorprendre Nadal, però després va ser fulminat per Djokovic. “No és senzill jugar dues vegades seguides contra adversaris d’aquest nivell”, comenta Bresnik. Però el seu nom ja figura a totes les anàlisis del futur immediat. Per a Nadal, el repte és endarrerir una eclosió que sembla imparable.

 ?? ADAM PRETTY / GETTY ?? Thiem picant de revés durant el seu partit de quarts de final contra Djokovic, dimecres a París
ADAM PRETTY / GETTY Thiem picant de revés durant el seu partit de quarts de final contra Djokovic, dimecres a París
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain