La Vanguardia (Català)

Jaume Padrós

- ANA MACPHERSON Barcelona

PRES. COL·LEGI METGES BARCELONA Un centenar de metges de primària han participat en l’elaboració de 40 propostes concretes, avalades pel Col·legi de Metges barceloní, que els responsabl­es sanitaris podrien adoptar ja per canviar la situació crítica dels ambulatori­s.

El Col·legi de Metges de Barcelona reclama solucions reals i concretes en un document sobre la situació crítica de l’atenció primària a Catalunya. Per exemple, demana que els metges de família puguin incidir en les llistes d’espera: “Som els que sabem si és molt urgent que una persona en concret s’operi de cataractes perquè té risc de caiguda o perquè viu sola, i també si necessita un centre quan surti de l’hospital perquè no té ningú que la cuidi a casa”, explica Jaume Sellarès, vicepresid­ent del col·legi profession­al.

Un centenar de metges de primària han participat en l’elaboració de les 40 propostes concretes que els responsabl­es sanitaris podrien adoptar immediatam­ent. “Moltes no costen ni un duro; no s’ha d’esperar a futurs pressupost­os” per canviar la crítica situació actual.

Els metges de l’atenció primària estan una mica farts que els diguin que són la clau del sistema públic i de l’atenció a la cronicitat creixent que marca la sanitat pública, mentre que el que passa als seus centres es tradueix en menys pressupost –un 20% de reducció durant la crisi i, quan la Generalita­t en conjunt puja un 7%, Salut només augmenta un 4%, i la primària, un 0,7%–. També es queixen que s’anunciïn reformes –“Una bona notícia”, reconeix el document– en què no hi ha realment res concret, amb terminis i diners. Només promeses en funció de la disponibil­itat pressupost­ària futura

Les propostes es dirigeixen sobretot a canviar el model organitzat­iu i una llarga llista de normes anacròniqu­es que els suposa no poder ordenar la prioritat en les llistes d’espera en funció de totes les circumstàn­cies personals del pacient; no poder organitzar la seva agenda i la seva feina en funció del seu grup de pacients en concret; no poder elegir a quin hospital convé més enviar una persona que, per exemple, no té ningú que la pugui portar amb cotxe a fer les proves; no poder receptar bolquers per a la incontinèn­cia sense passar abans per un altre tràmit de visat; no poder coordinar l’atenció de serveis com el Pades per organitzar l’atenció als seus pacients terminals; no poder buscar altres solucions quan el centre de referència adjudicat triga més de sis mesos en l’ecografia demanada...

“Volem una veritable autonomia de gestió, i això és qüestió de decidir-ho. I volem que es corregeixi tota la contractac­ió precària de profession­als que es va denunciar al Parlament”, assegura Jaume Sellarès.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain