La Vanguardia (Català)

Sergi Belbel

AUTOR TEATRAL

-

El teatre català entra a la Comédie Française amb Després de la pluja, de Sergi Belbel. La gran institució teatral francesa programa l’obra, que ja va triomfar al teatre privat parisenc el 1999, sota la direcció de la suïssa Lilo Baur.

Josep Maria Benet i Jornet deia que fins que un autor català no fos a la Comédie-Française no seria reconegut. Ara ja n’està. El teatre català arriba a un dels temples de l’escena europea, la ComédieFra­nçaise, fundada el 1680 per Lluís XIV set anys després de la mort de Molière, un autor que és considerat el patró de la institució, que, de fet, anomenen la Casa de Molière. Sergi Belbel (Terrassa, 1963) serà el primer autor català que entrarà al temple parisenc, aquest novembre, amb una obra del 1993, Després de la pluja, que s’ha representa­t en 35 països i amb què ja va triomfar al teatre privat francès el 1999: fins i tot va guanyar un premi Molière a la millor comèdia. Llavors l’obra la va dirigir Marion Bierry. A la Comédie ho farà la suïssa Lilo Baur.

Per Belbel, aquesta entrada és un reconeixem­ent per a tot el teatre català de les últimes tres dècades, però també lamenta la paradoxa que, després de l’estrena a Barcelona, fa gairebé 25 anys, Després de la pluja no s’hagi tornat a representa­r a la ciutat. En aquest sentit, creu que a Catalunya hi ha una tendència que les obres contemporà­nies siguin enterrades una vegada estrenades, mentre que en altres països, com podria passar si tenen èxit a la Comédie, engrosseix­en el repertori.

No només això. A banda d’estar sorprès i emocionat perquè una institució mítica programi Després de la pluja –una obra que parla, a través de les lluites de poder en una empresa, de les neurosis del món actual–, també confessa obertament que aquest esdevenime­nt l’ha reconcilia­t amb l’escriptura teatral. L’autor de Carícies i Forasters explica que els últims sis anys estava ple de dubtes, pensava que potser havia de deixar d’escriure, perquè el principal reconeixem­ent que obtenia al país era com a director teatral i sentia que com a autor “no suscitava interès”. De tota manera, explica que aquest any ha escrit molt i que aviat es veuran els resultats.

Belbel desgrana que la Comédie, actualment dirigida per Éric Ruf, i en què la temporada vinent hi haurà grans directors com Thomas Ostermeier i Ivo van Hove, va triar l’obra fa poc. Va caure una altra peça de la programaci­ó i els integrants de la troupe d’actors de la Comédie, una troupe a què va pertànyer Josep Maria Flotats, van votar –són els únics o dels pocs que ho fan, diu Belbel– incloure al programa Després de la pluja. Després els va costar contactar amb l’autor, i, quan ho van aconseguir, gairebé li va semblar una broma. “He entrat a la Comédie com a autor, on no ha entrat Yasmina Reza. Si no esperava entrar al Romea, imagina’t a la Comédie”, diu, somrient, Belbel.

Belbel diu que els últims anys sentia que potser havia de deixar d’escriure perquè no suscitava interès

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain