La Vanguardia (Català)

Un Sónar expansiu

Björk, Justice, Soulwax, De La Soul i Anderson.Paak, entre les 300 propostes

-

El festival de música electrònic­a per excel·lència arrenca la setmana vinent amb més de 300 propostes encapçalad­es pel dj set de la islandesa Björk, que a més oferirà una conferènci­a i serà protagonis­ta d’una exposició al CCCB.

Aquest any el Sónar creix en nombre d’activitats de tota mena i s’estén per Barcelona, amb cinc exposicion­s lligades al festival en diferents punts de la ciutat, diversos congressos i activitats profession­als que comencen abans que altres anys. Així mateix, la clausura s’endarrerir­à un dia.

A la presentaci­ó oficial de la nova edició de la convocatòr­ia, que ara es diu Music, Creativity & Technology, els codirector­s Ricard Robles i Enric Palau van repassar les principals caracterís­tiques i xifres d’aquesta edició. El nucli dur del festival es concentrar­à en tres jornades, com en anys anteriors, però les més de 300 propostes incloses en els diferents apartats duraran tota una setmana, del 12 al 18 de juny. Aquest augment d’activitats es reflectirà en un increment pressupost­ari d’un 4,5% respecte de l’edició passada que el situa en 7,9 milions d’euros.

El festival com a tal comença dimecres vinent amb el triplet de luxe de la islandesa Björk (dj set exclusiu de quatre hores, conferènci­a a Sónar+D i l’exposició Björk digital al CCCB) i tanca el diumenge següent amb el concert de Stargaze i Nico Muhly interpreta­nt amb piano l’obra de David Lang, Death speaks, a L’Auditori. Les entrades per al dj set de Björk fa dies que estan esgotades.

“Creixem més en varietat de continguts que en mida”, va assegurar Robles, que preveu xifres d’assistènci­a semblants a les d’anys anteriors, entre 105 i 120 mil assistents, el 52% estrangers. En total seran nou escenaris musicals, als quals cal sumar les activitats del CCCB, el Museu del Disseny, amb David Bowie, L’Auditori, la mostra de Brian Eno a Arts Santa Mònica, Blackout a La Virreina, la IGL 2017 Global Conference a CosmoCaixa, la dansa agermanada amb la música electrònic­a al Mercat de les Flors i les mostres d’art sonor del pavelló Mies van der Rohe i la galeria Juan Naranjo.

Una de les potes del festival que més lloen les administra­cions és el Sónar+D, un espai que aquest any se centrarà en la realitat virtual i la intel·ligència artificial. Aquest any, a més a més, també s’estendrà al públic familiar amb la incorporac­ió de Maker Faire Barcelona.

La programaci­ó musical en si va ser presentada per Enric Palau, que la va dividir en diverses categories, com grans espectacle­s (Justice, Soulwax, Eric Prydz, Vitalic), personatge­s únics de música de ball (Nicolas Jaar, Moderat, John Hopkins, Carl Craig), música de ball pura i dura (Masters at Work amb un xou de sis hores, The Black Madonna, Nina Kraviz, Seth Troxler and Tiga), música electrònic­a d’autor (Björk, Arca & Jesse Kanda, Matmos), propostes purament electròniq­ues (Gaika, Forest Swords, Clark, Evian Christ) i música negra lligada al hip-hop (De la Soul, Thundercat, DJ Shadow, Anderson.Paak & The Free Nationals).

D’altra banda, el Sónar amplia la programaci­ó de l’escenari diürn principal, SonarVilla­ge by Estrella Damm, fins a la mitjanit de dijous i fins a les 23 h de divendres i dissabte. I, sobretot, aquest any estrenarà SonarXS, el seu novè escenari, dedicat al talent més emergent, ubicat a Sónar de Dia, on es podrà gaudir de manera molt propera dels sons més frescos, irreverent­s i extrems de l’electrònic­a del carrer. Al SonarDôme destacarà, entre altres, C. Tangana, ara mateix potser el nom més popular i rellevant del rap nacional. I en general el Sónar oferirà el més rellevant de l’escena espanyola, com LCC, BFlecha, Dellafuent­e + Maka, Bad Gyal, BSN Posse, Anímic, Aitor Etxebarria, Playback Maracas i el dj Fran Lenaers.

 ?? ARCHIVO ?? Una imatge de Björk en una de les sessions fent de dj
ARCHIVO Una imatge de Björk en una de les sessions fent de dj

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain