La Vanguardia (Català)

Units contra el frau

El nou organisme podrà investigar delictes amb fons europeus o l’IVA

- Brussel·les. Correspons­al BEATRIZ NAVARRO

La primera fiscalia europea contra el frau s’ha posat en marxa després de quatre anys de negociacio­ns, amb el suport de vint membres comunitari­s i poders per investigar i denunciar les causes que afectin el pressupost de la UE.

Tots junts quan sigui possible, per grups més petits quan calgui. És el que sempre ha fet la Unió Europea quan ha volgut obrir noves àrees de cooperació (euro, fronteres, asil...). No tothom hi estava d’acord i és la solució a la qual s’ha arribat finalment per crear una fiscalia europea especialit­zada en la lluita contra el frau.

Els ministres de Justícia de vint països –entre ells Espanya, Alemanya, França i Itàlia– van acordar ahir a Luxemburg la creació d’aquest nou organisme mitjançant la posada en marxa d’una cooperació reforçada. La fórmula, prevista als tractats, permet esquivar els vetos nacionals quan hi ha un mínim de nou estats membres que sí que estan disposats a adoptar una decisió. El Regne Unit, Holanda, Suècia, Dinamarca, Irlanda, Polònia, Hongria i Malta han decidit no participar-hi.

La nova fiscalia europea entrarà en funcioname­nt el 2020 o el 2021. Per primera vegada, la Unió Europea tindrà poders per investigar directamen­t i denunciar davant la justícia causes penals que afectin el pressupost de la UE. Perseguira­n tant delictes de corrupció i frau en l’ús de fons comunitari­s (el 2015 hi va haver més de 600 milions d’euros afectats) com casos de frau transfront­erer en el pagament de l’IVA, un clàssic que cada any costa a les arques públiques uns 50.000 milions d’euros, segons la Comissió. “Avui és un bon dia per als contribuen­ts europeus”, va celebrar la comissària europea de Justícia, Vera Jourova.

La fiscalia europea serà una institució independen­t i constarà d’una oficina central a Luxemburg –seu del Tribunal de Justícia de la Unió– en la qual cada Estat membre tindrà un representa­nt i un nivell descentral­itzat, amb fiscals delegats als estats membres, que podran compaginar aquestes funcions amb les nacionals. Aquesta estructura hauria de permetre mantenir un enfocament uniforme i un alt nivell de coordinaci­ó que faciliti les investigac­ions

La Unió demostra la voluntat d’avançar a diverses velocitats si és necessari per esquivar els vetos nacionals

transfront­ereres, i alhora temps garantir l’accés al coneixemen­t dels sistemes jurídics i mitjans d’investigac­ió nacionals. Els acusats seran portats davant els tribunals dels estats membres.

La proposta original va ser presentada per la Comissió Europea el 2013, però va encallar ràpidament a causa de les fortes reticèncie­s de països que finalment s’han quedat fora. A principis d’any es va decidir que els qui així ho decidissin avançarien pel seu compte. Havien de ser setze països i finalment en seran vint. La porta està oberta als qui vulguin sumar-s’hi més endavant.

Les cooperacio­ns reforçades són una de les possibles respostes de la Unió al Brexit i l’actual divisió entre l’Est i l’Oest per avançar en la integració. La decisió d’ahir demostra la voluntat europea d’avançar per aquesta via, que es considera no obstant això poc àgil. Fins ara, només s’ha fet servir amb èxit per a mesures molt concretes com les lleis de divorci o la creació d’una patent europea (sense Espanya). En el terreny de la fiscalitat la seva aplicació s’ha demostrat més complicada. La proposta per crear una taxa sobre les transaccio­ns financeres no ha fet més que perdre socis potencials des que es va plantejar el 2012 i encara no ha estat adoptada.

 ?? JULIEN WARNAND / EFE ?? El comissari d’Economia, Günther Oettinger, xerrant amb la comissària de Justícia, Vera Jourova
JULIEN WARNAND / EFE El comissari d’Economia, Günther Oettinger, xerrant amb la comissària de Justícia, Vera Jourova

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain