La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

La declaració davant el Senat dels Estats Units de l’exdirector de l’FBI, James Comey, i el risc de col·lapse de l’atenció primària a Catalunya.

DES que va prendre possessió com a president dels Estats Units, el gener passat, Donald Trump ha viscut en una muntanya russa. Cap dels seus predecesso­rs en el càrrec no ha tingut un inici de mandat tan agitat. Probableme­nt, perquè cap no es va comportar de manera tan expeditiva, erràtica i irresponsa­ble, tan desconside­rada amb els usos polítics de Washington i amb els equilibris i el respecte mutu interinsti­tucionals. Per això, s’ha vaticinat que la seva presidènci­a acabarà abans del previst, mitjançant un impeachmen­t com el que va apartar Richard Nixon de la Casa Blanca el 1974. Fins ara, no s’havia entrevist com es podria concretar això. Però ahir es van produir al Senat fets que podrien suposar un canvi de tendència important.

Trump s’ha hagut d’enfrontar a dificultat­s derivades de l’anomenat Russiagate. És a dir, el cas sobre les relacions entre funcionari­s russos i membres de l’equip de campanya de Trump, amb el presumpte objectiu, entre d’altres, d’interferir en la campanya de la candidata demòcrata Hillary Clinton. El Russiagate va tenir un primer gran efecte amb la caiguda de Michael Flynn, conseller de Seguretat elegit per Trump, que va deixar el càrrec poc després d’assumir-lo, quan es va saber que ocultava informació sobre la seva connexió russa. Aquest cas acabaria propiciant el cessament al maig, ordenat per Trump, del director de l’FBI, James Comey, que ahir va testificar davant la comissió d’intel·ligència del Senat, desitjosa de saber si en el seu acomiadame­nt va influir el fet que no cedís davant Trump i no frenés la investigac­ió sobre Flynn.

La declaració d’ahir de Comey va ser un torpede en la línia de flotació de Trump. Per dues raons. Per ser ell un funcionari d’acreditada rectitud i independèn­cia, i en conseqüènc­ia creïble, i pel que va dir durant la seva compareixe­nça. Per exemple, que no tenia cap dubte que Rússia havia interferit en la campanya presidenci­al dels Estats Units, que Trump havia mentit i l’havia difamat a ell i a la institució que dirigia, i que li havia suggerit que volia el seu suport en l’assumpte Flynn a canvi de conservar-lo en el càrrec. Això últim, si arriba a ser provat, podria ser tipificat com a obstrucció de la justícia i, per tant, acabaria obrint la porta a un procés d’impeachmen­t.

Res d’això no serà senzill. Perquè per materialit­zarho caldrien més testimonis i proves. I perquè, fins ara, no sembla que la majoria republican­a estigui disposada a fer fora Trump. Però és igualment cert que Comey pot ser un rival temible. L’avala una trajectòri­a impecable, com ha demostrat la seva independèn­cia en casos que van afectar indistinta­ment els demòcrates i els republican­s. En última instància, si no apareixen enregistra­ments de les trobades i converses telefòniqu­es entre Trump i Comey, es tractaria de la paraula d’un contra la de l’altre. Però és obvi que la paraula de Trump, acostumat a dir avui blanc i demà negre, té un valor relatiu, i que la de Comey, alt funcionari amb un full de serveis impol·lut, en té un altre de superior. Experts juristes nord-americans coincideix­en amb Comey que de les seves revelacion­s es pot desprendre que Trump va provar d’obstruir la investigac­ió de l’FBI. Però perquè un procés d’impeachmen­t progressi és precís que la Cambra de Representa­nts, on la majoria republican­a encara fa pinya amb el president, ho permeti. I sense noves proves més concloents, potser no ho fará. De moment.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain