La Vanguardia (Català)

“Una cosa trista es torna bonica”

La família Echeverría s’aparta de les crítiques al Govern britànic

- ANNA BUJ Barcelona

Una cosa molt trista, molt dura, s’està convertint en una mica més bonica i molt grandiosa, que ens fa apreciar més el nostre germà, la nostra família, els nostres amics i el nostre país”. Així s’expressava ahir l’Ana Echeverría, la germana gran de l’Ignacio, l’espanyol de 39 anys que va ser assassinat enfrontant-se als terroriste­s de Londres amb el monopatí.

Ho va fer en sortir del jutjat de Southwark, a deu minuts del Pont de Londres, on va arrencar l’atac de tres gihadistes que va posar fi a la vida de l’Ignacio i de set persones més. Al costat del seu germà Enrique va participar en una vista amb el jutge Andrew Harris. Allà els van informar que a la tarda podien vetllar-lo a l’hospital Saint Thomas, i van demanar privacitat. Continuave­n sense saber si podran repatriar el cadàver demà o si per l’autòpsia hauran d’esperar fins dimarts. Scotland Yard ja ha desmentit els rumors que havia mort d’un tret policial equivocat.

“La seva enteresa és impression­ant, estem molt orgullosos d’ells”, explica un familiar. Després de gairebé quatre dies esperant que els confirmess­in si l’Ignacio estava entre les víctimes, els seus germans s’han volgut apartar de les crítiques a les autoritats britànique­s. “Els oficials estan fent des d’un punt de vista personal tot el que poden per ajudar-nos i perquè ens puguem reunir com més aviat millor, especialme­nt la meva mare, amb el cos del meu germà”, va dir l’Ana. Els íntims entenen que vulguin fugir de polèmiques: ara es tracta d’acabar amb el tràngol com més aviat millor. La policia del Regne Unit es justifica en la complexita­t del procés i els protocols de seguretat.

Per no repetir el “tracte inhumà”, el Ministeri d’Interior espanyol demanarà mesures a la UE per establir un protocol d’assistènci­a comuna en les víctimes d’atemptats.

Si la família s’ha abocat en agraïments –als amics que el van buscar tota la nit; així com a la resta de familiars i a l’ambaixada–, els reconeixem­ents a l’heroi del monopatí s’han multiplica­t tant al Regne Unit –fins i tot de Jeremy Corbyn– com a Espanya. Mariano Rajoy demanarà de distingir-lo amb la gran creu de l’Ordre del Mèrit Civil. As Pontes, on va créixer; Las Rozas, on va passar la joventut; i Comillas, on surfejava als estius, han decretat dies de dol. Altres municipis s’han sumat amb pistes de patinatge sota el seu nom. “Li escau més que un carrer”, coincideix un amic de la infantesa.

L’enterramen­t segurament serà a Las Rozas, on viuen els seus pares i hi tenen el capellà de confiança. “És el que té sentit”, explica l’entorn. El capellà el coneixia bé: “Amb la mirada et deia moltes coses”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain