La Vanguardia (Català)

Majoria devastador­a per al ‘Cap’

La recomposic­ió política a França propiciada per Emmanuel Macron podria deixar sense representa­ció mig país

- París. Correspons­al RAFAEL POCH

Amb una base social i territoria­l molt marcada, s’espera una marea de fins a 400 diputats sobre 577

La recomposic­ió política operada a França per Emmanuel Macron i les forces que li donen suport està sent tan exitosa que, ajudada per l’abstenció i el sistema electoral majoritari, amenaça amb deixar fora de les institucio­ns mig país, precisamen­t el país dels de baix, els sectors populars.

Els últims sondejos anuncien una devastador­a majoria per a l’improvisat moviment del jove president, La República en Marxa (REM), de fins a 400 diputats sobre els 577 que té l’Assemblea Nacional en les eleccions legislativ­es, la primera volta de les quals es disputa diumenge.

Alguns en el Govern parlen fins i tot d’una “victòria excessiva” i els comentaris­tes de la televisió, en general molt ben disposats cap al nou inquilí de l’Elisi, es fan preguntes sobre la hipòtesi d’un president autoritari i sense contrapeso­s, a qui els col·laboradors es refereixen com el Cap.

Aquestes eleccions, en què la segona i definitiva volta es disputarà el 18 de juny, es van plantejar com una mena de “tercera volta” d’unes de presidenci­als molt renyides entre quatre blocs semblants, que van donar la victòria a Macron gràcies al desprestig­i del candidat de la dreta, inicial favorit, François Fillon, i al vot útil davant l’espantall ultra de Marine Le Pen.

Macron va trencar l’escenari polític tradiciona­l, basat en l’alternança entre dos partits institucio­nals, d’esquerra i de dreta, amb un consens socioeconò­mic i europeista bàsic comú. El nou experiment ha unificat aquella oferta, no en una coalició sinó en una espècie de Partit Neoliberal Unificat sense possible alternança dins d’aquell consens. Una derrota electoral aclaparado­ra de la majoria social, de la França de baix, descontent­a i sobiranist­a, podria deixar els sectors populars literalmen­t al carrer. Si es compleixen els pronòstics de grups parlamenta­ris raquítics de deu, quinze o vint diputats per al Front Nacional, la França Insubmisa i altres partits que represente­n diverses disconform­itats, milions de ciutadans quedaran sense representa­ció davant un president i un Govern omnipotent­s, determinat­s a forçar una vegada per sempre la impopular agenda sociolabor­al europea a França.

Amb els mitjans de comunicaci­ó a favor seu, en les últimes tres setmanes hi ha hagut poca notícia més enllà del ditirambe i la llagoteria als candidats del moviment presidenci­al. Tot i això, el president i els seus ministres han acumulat una notable sèrie de ficades de pota, escàndols i sucoses declaracio­ns que en altres circumstàn­cies li haurien fet mal. L’1 de juny Macron va ironitzar sobre les pasteres en les quals viatgen emigrants de les Comores a Mayotte, un territori francès de l’Índic, amb un balanç de 9.000 morts en vint anys. Dos ministres del seu govern estan sent investigat­s per presumptes irregulari­tats. El seu principal soci, el centrista Modem (amb 3 ministres en el Govern) sembla haver estat finançat pels sous de nou col·laboradors ficticis del Parlament Europeu. L’actual ministra d’Igualtat va donar instruccio­ns per eludir els controls de la seguretat social. Un candidat de REM va fer comentaris homòfobs, i un altre ministre, Gérald Darmanin, va enviar missatges amenaçador­s a un diputat rival. El mateix Elisi va sorprendre amb la seva pretensió d’elegir els periodiste­s que acompanyen el president en els seus viatges. Res de tot això no ha perjudicat la posició de Macron.

 ?? PATRICK KOVARIK / AFP ?? Emmanuel Macron, amb la seva esposa Brigitte, esperant ahir a l’Elisi la marxa del president de Guatemala, Jimmy Morales
PATRICK KOVARIK / AFP Emmanuel Macron, amb la seva esposa Brigitte, esperant ahir a l’Elisi la marxa del president de Guatemala, Jimmy Morales

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain