La Vanguardia (Català)

Comey interpreta els desitjos de Trump com una ordre de tancar el Russiagate

L’excap de l’FBI acusa la Casa Blanca de mentir per justificar la seva destitució

- Washington. Correspons­al JORDI BARBETA

Els fets són sagrats i les interpreta­cions són lliures, però sempre interessad­es. “Quan el president dels Estats Units li expressa un desig al cap de l’FBI sobre una investigac­ió oberta, li està donant una ordre?”. Així ho va interpreta­r James Comey i així ho va declarar ahir davant el Comitè d’Intel·ligència del Senat que investiga el Russiagate amb el país paralitzat pendent del televisor com si es tractés de la Superbowl. Segons la seva versió, Donald Trump, reunit tot sol amb el llavors cap de l’FBI, li va demanar “lleialtat” i li va traslladar un desig: ‘Espero que pugui veure la manera d’evitar que això [la investigac­ió del Russiagate] continuï i deixi estar Flynn que és un bon home’. James Comey va admetre que “textualmen­t la frase no és una ordre, però jo la vaig interpreta­r com a tal... es tracta del president dels EUA i amb només dir ‘espero’ entenc que és el que vol que faci, encara que jo no vaig obeir”.

Immediatam­ent el senador republicà Jim Risch li va preguntar: “Sap vostè de qualsevol cas en què una persona hagi estat acusada d’obstrucció a la justícia o qualsevol altre delicte per haver dit o per haver pensat que esperava un resultat?”. “No ho sé, però jo m’ho vaig prendre com una ordre”, va respondre.

Més enllà de la investigac­ió concreta de la intromissi­ó russa en les eleccions presidenci­als del 2016, la transcendè­ncia de la declaració de Comey residia a aclarir si el president Trump va incórrer en obstrucció a la justícia, que és l’assumpte que ha provocat el debat sobre la possibilit­at d’un judici polític (impeachmen­t) al president. Algunes de les lleis federals penalitzen la mesura que obstaculit­zi les investigac­ions oficials. En una altra conversa Trump li va preguntar a Comey “què podem fer per aixecar el núvol”, en clara referència a la investigac­ió del Russiagate, i Comey li va respondre: “Veurem què s’hi pot fer”. La senadora demòcrata Dianne Feinstein va preguntar a Comey què volia dir amb aquella resposta i com no va retreure al president que l’estava pressionan­t de manera incorrecta, i llavors Comey va admetre que “va ser una manera covarda d’evitar la conversa i haver-li de dir que no ho faríem”.

Si hi va haver o no obstrucció de la justícia, Comey va admetre: “No em correspon dir-ho, però m’ho vaig prendre com una cosa molt preocupant i estic segur que el fiscal especial aclarirà si va ser delicte”.

Els republican­s s’han agafat al fet que la paraula espero no va ser una ordre, i ho reforcen amb la falta de reacció en el moment del mateix Comey. Subratllen que Trump no està sent investigat (de moment). I l’advocat personal contractat per Trump, Marc Kasowitz, va passar immediatam­ent al contraatac. Va acusar Comey d’haver actuat il·legalment en haver filtrat un amic seu el contingut de les converses amb Trump. Efectivame­nt l’excap de l’FBI va admetre haver utilitzat un amic perquè filtrés a la premsa les converses per forçar el nomenament d’un fiscal especial per a la investigac­ió de l’escàndol.

Un aspecte interessan­t de la sessió va ser quan li van preguntar a Comey si tenia gravades les converses amb Trump. Va dir que no, però va recordar que va ser el mateix Trump qui va donar a entendre que ell sí que les tenia gravades i va amenaçar de fer-les públiques. Comey

La qüestió és si el president va cometre obstrucció a la justícia dient a l’exdirector el que “esperava” d’ell

es va mostrar interessat en això i immediatam­ent la Casa Blanca va deixar bastant clar que això no passarà. “Intentaré buscar sota dels sofàs”, va declarar la portaveu Sarah Huckabee.

Fora d’això, Comey va expressar la seva convicció que havia estat destituït pel seu afany a investigar el Russiagate i va ser quan es va mostrar més irritat: “Encara que la llei no requereix cap raó per destituir el director de l’FBI, l’Administra­ció va optar per difamar-me a mi i el que és més greu a l’FBI, afirmant que l’organitzac­ió era un desgavell i que els funcionari­s havien perdut la confiança en mi. Això eren mentides, així de simple”.

I pel que fa a l’assumpte de la ingerència russa, Comey va ser absolutame­nt clar:

–Té algun dubte que Rússia va tractar d’interferir en les eleccions del 2016? –Cap. –Té vostè algun dubte que el Govern rus era darrere de les intrusions? –No, no hi ha dubte. –Té vostè algun dubte que el Govern rus era darrere de la intrusió cibernètic­a als arxius estatals de votants?

–No.

 ?? DREW ANGERER / AFP ?? James Comey, exdirector de l’FBI, destituït per Trump, ahir durant la seva compareixe­nça al Senat
DREW ANGERER / AFP James Comey, exdirector de l’FBI, destituït per Trump, ahir durant la seva compareixe­nça al Senat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain