La Vanguardia (Català)

Pyongyang llença més coets després de congelar Seül el seu pla antimíssil­s

- Hong Kong. Correspons­al ISIDRE AMBRÓS

Corea del Nord insisteix a mostrar múscul militar i a desafiar la comunitat internacio­nal. Ahir va llançar una sèrie de míssils antivaixel­l en direcció al mar de l’Est o del Japó, en la que és la seva quarta prova des de principis de maig. L’assaig va tenir lloc l’endemà que Corea del Sud anunciés la suspensió de la instal·lació al seu territori de l’escut antimíssil­s nord-americans THAAD i una setmana després que el Consell de Seguretat de l’ONU aprovés noves sancions a Pyongyang pels seus assajos de projectils balístics.

El Ministeri de Defensa sudcoreà va anunciar ahir que Corea del Nord havia llançat diversos míssils terra-mar a partir de les 6.19 hora local des de la ciutat de Wonsan, a l’est del país. Van recórrer uns 200 quilòmetre­s i van volar a una alçada de 2.000 metres, abans de caure al mar de l’Est, segons l’agència Yonhap.

Els míssils que va disparar Pyongyang van ser del tipus creuer antivaixel­l, amb un radi d’acció de 300 quilòmetre­s. Un projectil que queda fora de les resolucion­s de l’ONU, que només li impedeixen de fer assajos amb coets balístics i proves nuclears.

Segons els analistes, amb aquests llançament­s l’exèrcit nord-coreà pretendria demostrar la seva capacitat per assolir un vaixell enemic. Una resposta a les recents maniobres que l’armada dels Estats Units ha fet fins fa poc al mar de l’Est, amb dos portaavion­s de propulsió nuclear, i a l’arribada del submarí nuclear Cheyenne a les esmentades aigües dimarts passat.

Al seu torn, però, Pyongyang també pretén subratllar que no es doblegarà davant les sancions internacio­nals i respondria així a les noves represàlie­s imposades pel Consell de Seguretat de l’ONU la setmana passada.

D’altra banda, aquests trets també suggereixe­n un rebuig de Kim Jong-un a la mà estesa del nou president sud-coreà, Moon Jae-in. I és que van tenir lloc el dia després que Moon ordenés suspendre el desplegame­nt de l’escut antimíssil­s dels Estats Units THAAD, fins que se n’avaluï l’impacte mediambien­tal.

L’ordre no afectarà les dues llançadore­s que es van instal·lar a l’abril i són en funcioname­nt, però sí a les quatre restants que completen l’escut de seguretat sud-coreà, segons va indicar un portaveu presidenci­al, que va precisar que la seva instal·lació haurà d’esperar a les conclusion­s de l’estudi, l’avaluació del qual pot durar entre un i dos anys.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain