La Vanguardia (Català)

Un títol sota sospita

El Marroc amenaça amb presó als alumnes de batxillera­t que facin trampes en els exàmens

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Tots entren amb l’estómac encongit davant la transcendè­ncia del moment. Uns 350.000 alumnes acaben avui al Marroc els exàmens per aconseguir el títol de batxillera­t i obrirse camí en una universita­t, si és el seu desig i tenen possibilit­ats.

Per a un jove marroquí, obtenir el títol del baccalauré­at (l’equivalent al batxillera­t espanyol), establert per Napoleó el 1808 per a l’ensenyamen­t francès i transmès després al Marroc, és bàsic per al seu futur personal i profession­al. Molt més transcende­nt del que pot suposar la selectivit­at a Espanya.

Aquest any els joves marroquins ho tenen encara més difícil. Als nervis propis d’un examen tan important se suma que coincideix amb el Ramadà, així que han d’enfrontar-se a les proves amb l’estómac buit, la qual cosa repercutei­x en la seva capacitat de concentrac­ió i rendiment.

A més, les autoritats educatives han adoptat mesures excepciona­ls per combatre el que des del 2013 s’ha convertit en un veritable flagell: la multiplica­ció dels qui cometen frau en l’examen.

Per als marroquins, el batxillera­t és una demostraci­ó que s’és un “alumne competent”, però els experts assenyalen que el prestigi del baccalauré­at s’ha tirat per terra per la multiplica­ció de casos de tramposos en el últims anys.

Els professors universita­ris veuen que cada vegada és menys fiable la nota que presenten els alumnes, que no revela quin tipus d’estudiant tenen al davant.

L’any passat es van registrar al voltant de 16.000 casos d’alumnes que van ser enxampats amb tota mena de trampes. Una xifra en augment, almenys des del 2012. El problema està tan estès que les noves autoritats del Ministeri d’Educació han advertit als aspirants al frau que podrien ser condemnats a entre dos mesos i cinc anys de presó, depenent de la gravetat de la seva trampa, ja que la llei s’acaba de modificar.

Un motiu més de preocupaci­ó per als examinants, sempre temorosos de qualsevol moviment en fals que pugui fer creure els més de 41.000 funcionari­s mobilitzat­s per vigilar els exàmens que hi ha un intent de trampa. A hores d’ara, el seu estómac ja ha quedat reduït a la mínima expressió quan arriben a la prova.

“Aconsello als qui tinguin males intencions que és millor que estudiïn a consciènci­a abans que trobar-se de sobte darrere d’uns barrots”, ha advertit el nou ministre d’Educació, Mohamed Hassad.

Vigilants estrictes, càmeres de seguretat per tot arreu, sancions penals o l’habilitaci­ó d’un telèfon especial on denunciar les trampes són algunes de les mesures adoptades per les autoritats.

El problema s’estén pel Magrib, ja que també Tunísia i Algèria han adoptat aquest any mesures per combatre les trampes, encara que no arriben a la severitat dels marroquins. A Tunísia, qui és trobat culpable de frau o de temptativa té prohibit tornar a presentar-s’hi entre dos i cinc anys següents. A Algèria s’han comprat milers d’inhibidors de senyal per evitar que els aspirants puguin comunicar-se amb l’exterior a través de telèfons mòbils o tauletes electròniq­ues .

“Els intents de frau en els exàmens sempre s’han produït al Marroc. El que han canviat són els mètodes”, diu un acadèmic al digital Bladi.net. “L’extensió dels intents de frau diuen molt de l’ambient que regna avui al país, on fins i tot els pares animen els seus fills al frau amb tal d’obtenir el seu diploma”, afegeix.

Avui els mètodes tradiciona­ls han estat substituït­s per smartphone­s, petits auriculars, micròfons incrustats al cos o gadgets d’alta tecnologia. A internet abunden les pàgines per a tramposos, on es donen consells sobre les millors maneres de fer servir els dispositiu­s com “posar el portàtil en mode avió, desactivar el GPS o no fer servir bluetooth”. També es marquen directrius sobre el contacte entre l’examinat i un ajudant exterior: “Utilitzeu el temps just per respondre en un examen de tipus test”.

Davant les noves tecnologie­s, el Marroc respon amb una amenaça més tradiciona­l: haver d’estudiar el baccalauré­at durant el temps mort que deixa la presó.

L’any passat 16.000 estudiants van ser enxampats provant de superar l’examen amb algun tipus de frau

 ?? ABDELHAK SENNA / AFP ?? Mà dura. El ministre Mohamed Hassad ha defensat tolerància zero en els exàmens
ABDELHAK SENNA / AFP Mà dura. El ministre Mohamed Hassad ha defensat tolerància zero en els exàmens
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain