La Vanguardia (Català)

Rivera rep l’aval d’Aznar al gir cap al liberalism­e de Ciutadans

El suport de l’expresiden­t coincideix amb el seu divorci de Rajoy

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

Albert Rivera va rebre ahir l’aval de l’expresiden­t José María Aznar a l’aposta, no del tot compresa en alguns sectors del seu partit, per portar Ciutadans a la via liberal. Rivera va ser l’encarregat de clausurar la Segona Setmana Atlàntica, que organitza l’Institut Atlàntic de Govern. El protagonis­me atorgat a Rivera per aquest centre universita­ri especialit­zat en polítiques públiques que presideix Aznar arriba en el moment de més distanciam­ent entre l’excap de l’executiu espanyol i el partit que ell dirigia. I quan la relació del PP i Cs al Congrés ha tornat a entrar en zona de turbulènci­es pel suport taronja a la comissió d’investigac­ió del finançamen­t dels populars.

Ni el president del Govern central, Mariano Rajoy, ni cap membre de l’actual cúpula del PP –sí que hi era l’exalcaldes­sa de Madrid, Ana Botella– no ha participat en les diferents jornades d’aquest fòrum. El vicesecret­ari de comunicaci­ó, Pablo Casado, que no ha amagat mai la seva sintonia personal amb Aznar, el seu veritable padrí polític, hi va assistir un dia com a simple oient.

Si bé davant les càmeres Aznar i Rivera amb prou feines van intercanvi­ar una freda salutació, en la presentaci­ó de la conferènci­a del líder de Cs, que va anar a càrrec de Gabriel Elorriaga, exdiputat del PP i membre del patronat de la FAES, no es van escatimar elogis envers el polític català i el seu partit. “És un projecte enormement interessan­t perquè demostra que la renovació també pot venir d’alternativ­es moderades, centristes i liberals”, va afirmar a tall d’introducci­ó.

Elorriaga, a més, va destacar els paral·lelismes que, a parer seu, hi ha entre Ciutadans i altres opcions de centre liberal europees, especialme­nt Emmanuel Macron i el seu partit En Marxa, ja que represente­n “una opció que ha trigat molt a sorgir a Europa” però que pot servir per frenar l’auge dels nacionalis­mes i populismes.

Rivera va agafar el guant i va revindicar el paper del liberalism­e en una Europa que, entén, està cansada i en crisi per les velles receptes socialdemò­crates i conservado­rs. I va carregar, en conseqüènc­ia, contra els “vells partits” PSOE i PP. “El futur passa per noves polítiques i nous polítics i aquí el liberalism­e té un repte immens”, va dir Rivera,

que aquesta setmana va protagonit­zar una altra conferènci­a a la universita­t nord-americana de Georgetown.

El dirigent de Cs va farcir el seu discurs de diversos gestos de complicita­t cap a Aznar –Veneçuela, rebaixa fiscal...–, a qui considera, juntament amb els expresiden­ts del govern Adolfo Suárez i Felipe González, artífexs de la modernitza­ció d’Espanya. Per contra, no va escatimar crítiques a l’Executiu de Mariano Rajoy: “No es caracterit­za per la seva capacitat reformista o de modernitza­ció del país”, va afirmar.

Fins i tot en la seva anàlisi dels passos que cal seguir davant el desafiamen­t dels independen­tistes hi ressonaven els ecos del retret d’Aznar a Rajoy, amb motiu de Catalunya, perquè, segons ell, no té “un projecte polític”. El president de Ciutadans va defensar desactivar l’independen­tisme per elevació i que, en paral·lel a les decisions que emprenguin el Govern espanyol i la justícia davant els plans de Carles Puigdemont, s’articuli un projecte “polític comú” que “torni a il·lusionar” Catalunya i el conjunt d’Espanya. Un nou pacte social que, tal com va passar amb la Constituci­ó del 1978, va manifestar Rivera, construeix­i el marc de convivènci­a per als propers quaranta anys.

“No hi haurà un projecte de futur si ens qüestionem cada dia la nostra nació; hem de recuperar un projecte comú espanyola, patriòtic, civil i de valors constituci­onals”, va dir Rivera, que, no obstant això, va admetre la dificultat de l’empresa que proposa.

 ?? LUCA PIERGIOVAN­NI / EFE ?? L’expresiden­t José María Aznar i el líder de Cs, Albert Rivera
LUCA PIERGIOVAN­NI / EFE L’expresiden­t José María Aznar i el líder de Cs, Albert Rivera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain