La Vanguardia (Català)

El PP recorre a l’obstruccio­nisme per protegir Cifuentes de la censura

Les contínues interrupci­ons obstaculit­zen la moció de Podem a Madrid

- PEDRO VALLÍN Madrid

El delfinat de Cristina Cifuentes mesurava ahir una bona part de la seva funció de possibilit­at com a recanvi futur de l’actual direcció nacional del PP, i el saldo va ser una incògnita. Tampoc no va emergir la figura de la portaveu de Podem, Lorena Ruiz-Huerta, burocràtic­a en la seva exposició del programa i visiblemen­t cansada en les seves intervenci­ons del vespre, cosa que revelava que l’estratègia de desgast del PP durant la sessió havia tocat la resistènci­a del grup morat.

El debat de la moció de censura impulsada per Podem a l’Assemblea de Madrid (derrotada pel vot negatiu de PP i Ciutadans i l’abstenció del PSOE), amb prou feines uns quants dies després que un informe de la UCO taqués les immaculade­s aspiracion­s de Cristina Cifuentes i que la seva atropellad­a intervenci­ó en la comissió d’investigac­ió li fes perdre pistonada com a patrona anticorrup­ció, semblava l’ocasió perquè la presidenta madrilenya es reivindiqu­és. Però va triar tapar-se i no intervenir. Ella, perquè els seus consellers i portaveu parlamenta­ri van intervenir desenes de vegades, cosa que va afectar el desenvolup­ament del debat, que va ser confús, lleig i embolicat, malgrat les queixes de Podem i el PSOE.

L’heterodoxa estratègia articulada pel PP a l’Assemblea de Madrid, recorrent al filibuster­isme per protegir Cristina Cifuentes, va ser eficaç en la mesura que va aconseguir fer realitat la seva pròpia profecia: el ple va ser un circ. Graciós i aspre, a estones. Els populars es van esforçar perquè la sessió no tingués la solemnitat que se suposa que ha de tenir una moció de censura, i que exigia el portaveu socialista, Ángel Gabilondo, clamant al desert. El PP va rebre per construir el seu llibret el suport de la presidenta de l’Assemblea, l’exalcaldes­sa de Pozuelo de Alarcón, Paloma Adrados, i la seva convenient interpreta­ció del reglament parlamenta­ri, que va permetre al Govern regional i al PP intervenir una vegada i una altra, contestant-se a si mateixos durant diverses hores.

Havia començat el secretari general de Podem a Madrid, Ramón Espinar, amb un discurs greu i sever sobre l’emergència del relleu –“Vostès són una màquina de denigrar les institucio­ns”–, amb una pretensió d’altura que va durar el que va trigar el conseller de la presidènci­a i número dos de Cifuentes, Ángel Garrido, a prendre la paraula i llançar la primera rastellera de sornegueri­es de conyac i escuradent­s sobre l’experiènci­a, l’edat i la condició de la candidata postulada per Podem, Lorena Ruiz-Huerta, i de la portaveu parlamentà­ria, Irene Montero, present a la tribuna de convidats al costat de Pablo Iglesias, Juan Carlos Monedero, Pablo Echenique i Íñigo Errejón, que observava des de les altures l’acre hàbitat parlamenta­ri que l’espera si el 2019 fa el pas d’aspirar a la presidènci­a de la regió de Madrid.

Davant la tenacitat de l’estratègia del PP, que a estones va encarnar amb una força increïble l’arquetip castís que els seus rivals li atribueixe­n, i amb unes rèpliques que van ocupar més de dos terços de les deu hores de plenari, els diputats de Podem Jacinto Morano i Ramón Espinar van provar d’oferir cobertura a la seva candidata, però no van evitar que l’estratègia del Govern ofegués les aspiracion­s de Ruiz-Huerta d’elevar un relat sobre un altre Madrid possible. “No hi pot haver un elefant enmig d’aquesta Assemblea i que no en parlem”, havia dit Espinar, amb referència a l’operació Lezo. Però va passar. L’elefant s’hi va estar hores veient volar ganivets.

El PSOE, per boca de José Manuel Franco, va subscriure les causes de la moció i “bona part del programa” de Podem, però va criticar la seva oportunita­t. En tot cas, bon tracte entre els dos partits i invocacion­s a un futur d’acostament­s. La barroeria d’alguns passatges –a les acusacions de corrupció i saqueig, el PP va contestar dient pederastes i narcotrafi­cants als morats– va servir perquè Ignacio Aguado, portaveu de Ciutadans, els renyés a tots. La insubordin­ació final del PP, que va deixar Ruiz-Huerta parlant al buit en la seva última intervenci­ó, va aclarir un dels dubtes que planejaven sobre la sessió: no va ser un assaig general de la moció de censura que es debatrà dimarts al Congrés, sinó més aviat el rústic i acalorat ple d’un ajuntament petit, remot i forassenya­t.

La presidenta no va parlar però va desplegar tot el seu Govern, que va ofegar l’aspirant amb les seves intervenci­ons

 ?? J.P. GANDUL / EFE ?? Ramón Espinar agafa del braç Cristina Cifuentes, davant el portaveu del govern regional, Ángel Garrido
J.P. GANDUL / EFE Ramón Espinar agafa del braç Cristina Cifuentes, davant el portaveu del govern regional, Ángel Garrido

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain