La Vanguardia (Català)

Susana Díaz busca un nou impuls i canvia el seu Govern

La presidenta no vol ser el primer socialista que perdi a Andalusia

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

La presidenta andalusa, Susana Díaz, va comunicar ahir als vuit secretaris provincial­s del PSOE la seva decisió de fer una remodelaci­ó del seu Govern per agafar un nou impuls polític a l’equador de la legislatur­a autonòmica, després que els seus companys socialiste­s li hagin tancat definitiva­ment el salt a Madrid. Díaz ha decidit canviar la meitat del seu Gabinet, del qual surten pesos pesants com ara el conseller de Justícia, Emilio de Llera; la d’Educació, Adelaida de la Calle, o el de Sanitat, Aquilino Alonso.

Derrotada en les primàries socialiste­s, Susana Díaz ha tornat a Andalusia (o “l’han retornada”, en una expressió de Teresa Rodríguez, líder de Podem) per trobar una nova motivació en la seva acció de govern, de la qual és cap visible des de fa dos anys. I per això havia de modificar profundame­nt la composició d’un Executiu que fa diversos mesos que treballa al ralentí.

Díaz necessitav­a un cop d’efecte que la tornés a col·locar al rovell de l’ou de la política andalusa, recompondr­e la seva imatge de política guanyadora i reactivar una acció de govern obstaculit­zada per les ambicions personals de la presidenta de la Junta. L’oposició ensuma sang, sap que és el moment d’atacar el PSOE andalús amb vista a les pròximes autonòmiqu­es. I el pànic a ser la primera generació de socialiste­s que perdi a Andalusia s’estén per l’equip de la presidenta.

Dimecres, Susana Díaz va intervenir en una cosa similar a un debat sobre l’estat de la comunitat, i va complir així la seva promesa de retre comptes davant el Parlament dues vegades l’any. I se la va veure menys combativa que en altres ocasions, amb un punt de cansament en la seva exposició i el seu llenguatge del cos. Els líders de l’oposició van exigir llavors aquest canvi de rumb, amb durs atacs personals i polítics en els casos del PP, IU i Podem. Molt més suau en les formes va ser Juan Marín, el líder de Ciutadans que sosté el Govern, però més preocupant

L’oposició ensuma sang i sap que és el moment més adequat per atacar amb duresa el PSOE-A

en el fons, ja que la formació taronja té la paella pel mànec. Després d’acusar-la de tenir un “discurs conformist­a”, va exigir a Díaz que actuï, dugui a terme les reformes que necessita Andalusia, posi “una marxa més en la seva gestió”.

A partir d’ara, amb nous personatge­s a l’escenari, la seva tasca principal serà desfer-se del vestit de política pròxima a les tesis més dretanes amb què Pedro Sánchez la va vestir durant les primàries. Combatre l’estigma que va obrir la porta a quatre anys més de Rajoy. Per això, Díaz es va presentar a l’hospital de Las Cinco Llagas amb una bateria de propostes socials i l’anunci de diverses iniciative­s que buscaven recuperar el seu perfil més progressis­ta.

 ?? JOSE MANUEL VIDAL. / EFE ?? Susana Díaz dirigint-se al Parlament andalús
JOSE MANUEL VIDAL. / EFE Susana Díaz dirigint-se al Parlament andalús

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain