La Vanguardia (Català)

L’autonomia de la cosa política

-

El món sencer ha entrat en turbulènci­es dominades, entre altres fenòmens, per lògiques de dretanitza­ció i de descomposi­ció de partits i de sistemes polítics clàssics. Aquests fenòmens adopten de vegades l’aspecte del populisme, de manera que s’intensifiq­uen determinad­es forces que són més aviat moviments que partits estructura­ts i que es doten de líders més o menys carismàtic­s que encarnen un vincle entre la direcció i el poble.

Quan s’acosten al poder o hi accedeixen, els moviments populistes, inevitable­ment, es transforme­n. Perquè una cosa és protestar i multiplica­r les promeses, fins i tot les menys realistes, i una altra és exercir responsabi­litats en el comportame­nt de l’acció pública o, almenys, proposar una visió clara i realista del que aquesta exigeix. S’observa, llavors, una mutació del populisme que pot revestir la forma de l’autoritari­sme irreflexiu –es pot observar avui a Veneçuela– o la de la crisi, com s’ha vist a França amb el Front Nacional.

La gran mutació mundial dels sistemes polítics revesteix, sens dubte, altres formes a més del populisme. Es poden conjugar aquí, per exemple, l’auge dels radicalism­es nacionalis­tes i de les pulsions religioses. Aquest fenomen s’observa a Turquia, on Erdogan proposa una síntesi peculiar de nacionalis­me i islamisme, o a Israel, on el sionisme religiós s’ha convertit en una força especialme­nt activa.

Resulta també que, davant els mals auguris, un país resisteix aquestes lògiques de descomposi­ció i enduriment; a tot el món, nombrosos demòcrates han acollit d’aquesta manera l’elecció de Macron al capdavant de l’Estat francès, expressió d’un rebuig del país a entregar-se tant a la dreta clàssica, en conflictes, com al populisme de Mélenchon o al de Le Pen.

Aquestes evolucions són fenòmens pròpiament polítics, autònoms, de manera que es poden analitzar com a tals, en la seva especifici­tat i en el marc habitual de l’Estat nació, o són més aviat l’expressió de transforma­cions que operen segons un altre registre, social, cultural, econòmic i a escales que no es limiten necessària­ment al marc de l’Estat nació?

Cal descartar, en primer lloc, les explicacio­ns simplistes. Així, s’observen resultats electorals importants de forces d’extrema dreta en contextos amb nombrosos immigrants, circumstàn­cia susceptibl­e d’aportar una explicació elemental. Però també s’observa on no hi ha immigrants! Igualment, aquests resultats es donen en països que experiment­en grans dificultat­s econòmique­s, cosa que podria indicar també en aquest cas un vincle de causalitat. Són elevats a Suïssa o a Noruega, l’economia de la qual funciona més aviat de manera positiva i no ho són a Espanya, que ha experiment­at, malgrat això, l’envestida terrible de la crisi econòmica.

Escoltem els votants i les respostes que aporten als sondejos d’opinió. Molts ho expressen concretame­nt: en la classe política del seu país, tots o gairebé tots els seus protagonis­tes els semblen molt criticable­s, de manera que als seus ulls els resulta desqualifi­cada. Els principals retrets es refereixen a la corrupció, la qual cosa desemboca en crides a una moralitzac­ió de la política; després figura la impotència, sobretot davant l’atur. Les demandes de seguretat davant el terrorisme constituei­xen així mateix una qüestió important, mentre els electors, sense d’altra banda aturar-se gaire en la qüestió, constaten que cap protagonis­ta, cap partit no els proposa una visió a llarg termini, cap futur ni cap utopia de qualsevol mena. La globalitza­ció redueix la capacitat d’acció interna, al mateix país i respecte als dirigents nacionals que només poden, per simplifica­r, prometre o bé intentar l’obertura màxima al món, la qual cosa no s’acompanya generalmen­t de respostes a les expectativ­es més fràgils, i reforça les desigualta­ts socials, o bé aplicar polítiques de tancament en si mateix accentuat, cosa que aporta gratificac­ions simbòlique­s però no soluciona ni fa front a les dificultat­s.

Aquestes observacio­ns ens poden permetre esbossar una resposta a la qüestió de l’autonomia de la cosa política: de fet, la majoria dels sistemes polítics actuals no han sabut o no han pogut ultrapassa­r l’era industrial amb els seus grans conflictes estructura­ls que es remuntaven a l’autonomia del fet polític i que han permès, especialme­nt, construir la democràcia cristiana, el comunisme o la socialdemo­cràcia. A falta de poder traduir aspiracion­s i esperances populars, incapaces de proposar respostes adaptades a les exigències econòmique­s i socials, alguns partits s’han ossificat o s’han radicalitz­at; d’altres han desaparegu­t i d’altres han cedit espai al populisme, a les religions i als nacionalis­mes i, fins i tot, a l’autoritari­sme.

L’aparent autonomia del seu funcioname­nt i de les seves evolucions es deu que funcionen sobre una mena de buit social i cultural, sobre societats civils escassamen­t capaces de desenvolup­ar conflictes a què haurien de fer front. L’autonomia de la cosa política, de fet, no existeix, perquè quan sembla instal·lar-se és que, en realitat, la cosa política es cargola sobre si mateixa, es desnatural­itza o desemboca en modalitats que neguen de la democràcia.

Uns partits s’han radicalitz­at; d’altres han desaparegu­t i d’altres han cedit espai al populisme

 ?? ÓSCAR ASTROMUJOF­F ?? M. WIEVIORKA, sociòleg, professor de l’Escola d’Estudis Superiors en Ciències Socials de París Traducció: José M.ª Puig de la Bellacasa
ÓSCAR ASTROMUJOF­F M. WIEVIORKA, sociòleg, professor de l’Escola d’Estudis Superiors en Ciències Socials de París Traducció: José M.ª Puig de la Bellacasa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain