La Vanguardia (Català)

Data i pregunta

- Pilar Rahola

Si les previsions es confirmen, avui el president Puigdemont, acompanyat de tots els parlamenta­ris que hi donen suport, farà pública la pregunta i la data del referèndum. Es farà, doncs, un gran pas en el llarg procés de reivindica­ció pacífica que ha de culminar amb les urnes a Catalunya. Per descomptat, ja sabem que no serà un camí trillat, atesa l’obcecació del Govern espanyol de parapetar-se en el no a tot, incapaç de resoldre un conflicte polític amb les eines d’una democràcia moderna.

Però també és cert que la determinac­ió és alta, el suport social molt elevat i la unitat del front sobiranist­a està adequadame­nt ben travada.

Problemes? Tots els possibles i alguns de ben definits: d’una banda, l’Estat a la contra, que amenaça d’utilitzar la força per impedir-ho. I he dit força perquè és ús de la força el mal ús dels tribunals per criminalit­zar una acció política. I si s’arbitren articles constituci­onals, llegida la Constituci­ó amb mirada inflexible, també es tracta d’abús del marc legal. És del tot incert –i demostrat amb els informes del Consell de la Transició i també amb l’informe de més de 600 juristes catalans– que la Constituci­ó no permeti una consulta com la plantejada. La qual cosa em porta a recordar que

Sorprenent­ment, els comuns, Podem i el colauisme han reinventat la puta i la Ramoneta pujolista

molts dels que s’apropien del nom de la Constituci­ó són molt més intolerant­s que la mateixa Carta Magna, i alguns ni tan sols la defensaven quan es va aprovar. Un Estat, doncs, a la contra de poder votar, utilitzant i abusant de tots els mecanismes del poder. I malgrat això, cal veure que pugui aturar el referèndum a Catalunya, no endebades estem al segle XXI i no en el XIX o el XX, quan el “problema català” el resolien manu militari.

L’altre gran problema és la posició dels sí, però no, de comuns, Podem i el colauisme, els quals, sorprenent­ment han reinventat la puta i la Ramoneta pujolista. L’argument és tan conegut com trampós: esperar a poder negociar el referèndum, fet que no se sap si se situa al segle XXII o més enllà de la galàxia. Pel camí, han jugat a una complicita­t malintenci­onada i enganyosa, perquè no volien perdre el paraigua de vots de molts sobiranist­es que van creure que serien uns interlocut­ors benintenci­onats a favor del referèndum. Semblava que sí, però era que no, i un altre pas d’un progressis­me que sempre va ser “antes azul, que rota”… D’aquí que el progressis­me espanyol, amb el PSOE al capdavant, hagi permès totes les regression­s democràtiq­ues que ha perpetrat el PP per frenar el procés català. Els estómacs progres són enormes quan es tracta de la unitat d’Espanya.

I després hi ha el relat fal·laç, la por generada, les deu plagues d’Egipte que li cauran a Catalunya si continua endavant. Tot culminat amb la postverita­t contra el procés. La suma és una multiplica­ció de problemes i, tanmateix, eppur si muove. Hi haurà referèndum? El camí és difícil, però més difícil serà impedir-ho.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain