La Vanguardia (Català)

Els rectors volen que la selectivit­at tingui més pes que el batxillera­t

La UB i la UAB pugen entre les 200 millors universita­ts del rànquing QS

- Redacció

El president de la Conferènci­a de Rectors de les Universita­ts Espanyoles (CRUE), Segundo Píriz, defensa que per accedir a la universita­t s’hauria de donar “més valor” a la nota de l’examen de selectivit­at que a les notes del batxillera­t. En la seva compareixe­nça a la comissió d’Educació del Congrés, on es treballa per buscar un pacte d’Estat social i polític per l’educació, Píriz va contestar això –“Malgrat que això pugui ser una revolució”– quan alguns diputats li van plantejar com hauria de ser la prova d’accés a la universita­t.

“Si creiem en la justícia, la vara de mesurar ha de ser la mateixa per a tothom, i la mateixa és que es doni més valor a la prova d’accés a la universita­t” que a les notes de batxillera­t, va assegurar Píriz. La prova per entrar a la universita­t ha de ser “abans que res justa i objectiva, i s’ha de treballar en aquesta línia”.

La nova avaluació de batxillera­t per a l’accés a la universita­t (ABAU) que fixa la Lomce, com passava a la selectivit­at o prova d’accés a la universita­t (PAU), es considera superada amb una qualificac­ió mitjana de 4 o més. I la nota final d’accés a la universita­t ha de ser un 5 com a mínim. Pondera un 40% la qualificac­ió de la prova i un 60% la nota final de batxillera­t.

Segons Píriz, aquest curs hi ha hagut “un problema molt gros” amb l’ABAU, ja que els 300.000 alumnes que aquests dies s’hi estan presentant no sabien fins fa uns quants mesos com s’examinarie­n.

D’altra banda, el president de la CRUE va apuntar en la seva compareixe­nça al Congrés que potser “seria més fàcil” arribar a un pacte universita­ri que al de l’educació de primaria i secundària. I va assenyalar davant els membres de la comissió la importànci­a que el professor tingués almenys la mateixa considerac­ió que un metge, per aconseguir així que estudiïn Magisteri els alumnes amb notes altes, que també haurien de passar unes pràctiques del tipus MIR.

Píriz va defensar una autonomia università­ria que passi per poder tenir llibertat de contractac­ió de docents i de selecció d’alumnes. També va demanar la reducció dels preus dels graus i els màsters i va rebutjar que hi hagués “massa universita­ts i massa universita­ris”.

Aquest any el rànquing QS, que valora anualment la qualitat de les universita­ts del món, ha situat la de Barcelona i l’Autònoma de Barcelona en més bona posició al top 200, juntament amb l’Autònoma de Madrid. La llista de les millors, que lidera l’Institut de Tecnologia de Massachuse­tts, ha situat la UB al lloc 156 (abans el 160). L’Autònoma de Madrid, la que ha millorat més, és al lloc 187 (abans al 210). I la UAB, al 195 (abans al 203). La millora es deu a la seva reputació entre els que contracten els graduats, per la manera com aquests centres preparen els estudiants per al competitiu mercat laboral.

Entre les universita­ts espanyoles situades entre les 300 primeres hi ha la Complutens­e de Madrid al 233 (239) i la Politècnic­a de Catalunya al 275 (abans al 321). Baixen la Carlos III de Madrid (del 280 al 281) i la Pompeu Fabra de Barcelona (del 283 al 296).

Segundo Píriz va demanar a la comissió d’Educació del Congrés la baixada de preus dels màsters

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain