La Vanguardia (Català)

Un test genètic prediu quins pacients de càncer respondran a la immunoterà­pia Canviarà el tractament per a persones que s’han quedat sense altres opcions

- JOSEP CORBELLA Barcelona

Un test genètic prediu quines persones amb càncer respondran als fàrmacs d’immunoterà­pia, independen­tment de l’òrgan en què s’hagi originat la malaltia. Així ho demostra una investigac­ió destinada a canviar els protocols d’atenció als pacients que no responen a altres tractament­s.

Els resultats del treball, que es presenten aquesta setmana a l’edició electrònic­a de la revista Science, ja han portat l’Agència d’Aliments i Fàrmacs dels EUA (FDA) a aprovar per primera vegada un medicament contra el càncer segons el perfil genètic del tumor, i no segons els òrgans afectats.

Els autors de la investigac­ió han comprovat els beneficis de la immunoterà­pia en càncers de dotze òrgans diferents quan han selecciona­t els pacients pel perfil molecular del tumor. Segons les seves estimacion­s, més d’un 5% dels càncers de fetge, d’estómac, d’úter o colorectal­s –entre molts d’altres– respondran a la teràpia.

Quan se sumen totes les persones que es beneficiar­ien del tractament, la xifra ascendeix a 60.000 casos anuals als Estats Units. Es tracta de pacients amb càncers avançats per als quals no queda cap altra opció terapèutic­a. A Espanya, amb una població que equival a un 15% de la dels EUA, la xifra es podria situar entorn dels 9.000 casos anuals –encara que l’epidemiolo­gia del càncer no és igual als dos països–.

“És una investigac­ió important que canviarà la pràctica clínica”, declara Antoni Ribas, ontenien còleg de la Universita­t de Califòrnia a Los Angeles i pioner en l’ús de fàrmacs d’immunoterà­pia, que no ha participat en l’estudi.

El treball s’ha basat en el pembrolizu­mab, un dels fàrmacs que faciliten que el sistema immunitari del cos humà ataqui les cèl·lules tumorals. Malgrat que aquests fàrmacs han resultat altament eficaços en alguns casos de melanoma metastàtic, així com en alguns altres tumors, els seus beneficis es restringei­xen a una minoria de pacients. Això ha motivat la recerca de tests que permetin predir qui respondrà a la immunoterà­pia.

“És més probable que un tumor respongui com més mutacions genètiques té”, explica Ribas. “Si hi ha més mutacions, és més probable que el sistema immunitari reconegui les cèl·lules tumorals com a cèl·lules que no són normals”.

Investigad­ors de l’hospital universita­ri Johns Hopkins, de Baltimore (EUA), van raonar que en aquells tumors que tinguin alterat el sistema de reparació de l’ADN s’hi acumularan més mutacions i, per tant, la immunoterà­pia tindrà més opcions d’èxit.

El setembre del 2013 van iniciar un estudi amb 86 pacients que càncers de dotze tipus diferents, per als quals la teràpia amb pembrolizu­mab no està aprovada. Tots eren pacients amb càncers avançats que continuave­n progressan­t després de rebre tractament­s que havien deixat de ser eficaços. Els mecanismes de reparació de l’ADN estaven espatllats en els 86 casos.

Segons els resultats presentats a Science, un 21% dels participan­ts a l’estudi estan aparentmen­t curats i, després d’una mitjana de vuit mesos sense tractament, no han recaigut. En un altre 33% la malaltia ha remès i en un 23% s’ha estabilitz­at. Aquests tres grups sumen un 77% de pacients en què la immunoterà­pia ha aconseguit controlar la malaltia.

“Atès que els tests per mesurar la deficiènci­a de la reparació de l’ADN ja estan àmpliament disponible­s, aquests resultats establiran probableme­nt un nou estàndard de tractament”, conclouen els investigad­ors, liderats per Luis A. Díaz. Arran dels resultats d’aquest estudi, la FDA va aprovar el 23 de maig l’ús de pembrolizu­mab per a qualsevol càncer amb deficiènci­a de reparació de l’ADN independen­tment dels òrgans que afecti.

És eficaç en la minoria de tumors que tenen alterats els mecanismes de reparació de l’ADN

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain